Guvernul PSD a desfiintat biroul de asistentã tehnicã, din cadrul Universitãtii din Petrosani, inaugurat de cabinetul condus de Dacian Ciolos, care avea ca scop consilierea si îndrumarea reprezentantilor administratiilor locale în vederea accesãrii fondurilor europene. Guvernul îi cheamã la Bucuresti pe cei care vor consiliere.

“În conformitate cu Acordul de Parteneriat semnat de România si Comisia Europeanã si potrivit prevederilor Strategiei de Comunicare pentru Instrumentele Structurale 2014-2020, elaboratã în conformitate cu prevederile art. 116 din Regulamentul CE 1303/2-13 si aprobatã în noiembrie 2015, Ministerul Dezvoltãrii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene urmeazã sã înfiinteze Centrul de Informare privind fondurile ESI. Acest centru va fi compus din Centrul National si reteaua regionalã de puncte de informare. Scopul creãrii acestui centru de informare este sã asigure activitãti de informare, help-desk, call-center cu privire la oportunitãtile de finantare disponibile din fondurile ESI 2014-2020, precum si sã promoveze aceste fonduri în România, sã furnizeze servicii de informare/consiliere de tip one-desk shop finantãri pentru IMM-uri privind posibilitatea obtinerii de finantãri complementare din alte programe/mecanisme/instrumente nationale si europene”, aratã Ministerul Fondurilor Europene.  Centrul National de Informare va fi localizat în Bucuresti si va realiza informarea la nivel national si va îndeplini functia de ghiseu unic – one stop shop finantãri pentru IMM-uri la nivelul regiunii Bucuresti – Ilfov.

“Reteaua regionalã va avea o functie de informare la nivel regional, teritorial, distribuind informatii adaptate regiunii respective (materiale de informare suplimentare elaborate si produse de aceasta vor avea specificitate regionalã) si functia de ghiseu unic la nivelul regiunii respective”, mai aratã acelasi minister. În luna mai a acestui an, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, declara la Petrosani cã în cazul în care existã solicitãri din partea primarilor se va pune la dispozitia acestora o caravanã. ”Ce pot sã vã spun este cã dacã existã aceastã nevoie de a exista un centru de formare si de consiliere, la solicitarea consiliului judetean si a tuturor autoritãtilor locale din Valea Jiului putem sã facem acest lucru. Scopul caravanei este de altfel de a arãta, de a demonstra si de a explica modul în care fondurile europene pot fi accesate si de asemenea, de a culege de la potentialii beneficiari propuneri si solutii pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, bineînteles tinând cont de regulamentele europene. Ca o concluzie clarã, dacã se solicitã din partea autoritãtilor locale  existenta de un centru de consiliere, el se poate face”, a mai spus Rovana Plumb. Potrivit programului initiat de Guvernul Ciolos, anul trecut, Unitatea Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã avea trei birouri locale, “cu rol de punct unic de contact pentru beneficiarii din zonele de interventie, localizate în Petrosani, Rosia Montanã si Vaslui. Pentru zonele pilot de interventie, institutiile cu rol în gestiunea programelor cu finantare de la Uniunea Europeanã si de la bugetul national, în coordonarea Unitãtii Guvernamentale de Asistentã Tehnicã”.

Monika BACIU