Turistii nu prea vin la munte, în Parâng, în ultima perioadã, asa cã sunt zile când la telescaun se fac doar cursele obligatorii, de dimineatã si seara. Pentru a porni instalatia, la statia de îmbarcare trebuie sã fie cel putin 10 turisti, lucru destul de rar în zilele de varã.

De altfel, comparativ cu celelalte douã locatii turistice din Valea Jiului, la capitolul transport, Parângul are mult de pierdut. Accesul cu masina se face în conditii grele, iar fãrã o masinã serioasã 4X4 nu este posibil. “Într-adevãr, un drum cu masina pânã în Parâng poate fi un cosmar. Pânã la Rusu este foarte bine, dar mai sus nici nu te poti gândi sã mergi dacã nu ai masinã de teren”, ne-a declarat proprietarul unei cabane din Parâng.

Telescaunul are o vechime de circa 40 de ani, fiind una dintre cele mai vechi instalatii din tarã, încã în functiune. Aici se vorbeste de ani buni de constructia unei telegondole, care însã întârzie sã înceapã din cauza banilor putini care vin de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului pentru proiectul general de Amenajare a Domeniului Schiabil în masivul Parâng.

Pretul unei cãlãtorii cu telescaunul este de 11,5 lei dus si 16 dus-întors.  Drumul pânã sus dureazã 27 de minute, în timp ce pânã în Pasul Vulcan, pe o distantã aproximativ la fel durata este de 8 minute si 40 de secunde cu telegondola, care are posibilitatea de a merge cu 6 m pe secundã. Instalatia din Parâng, pentru cã este veche, nu circulã cu mai mult de 2 metri pe secundã.

Luiza Andronache