Duminicã, 16 iulie, a fost ultima zi în care s-au mai putut depune deseuri menajere în depozitele neconforme din România conform Ordonantei de Guvern nr. 349 din 2017. Comisia Europeanã a amintit cã depozitele de deseuri care nu respectã standardele reprezintã un pericol pentru  sãnãtatea cetãtenilor si pentru mediu, întrucât ele pot genera în aer emisii si mirosuri, pot polua solul si apa si pot contamina pânza de apã freaticã, aceasta fiind inutilizabilã dacã este contaminatã cu levigat, lichidul care se scurge dintr-un depozit de deseuri.

Petrosani si Vulcan, depozite neconforme

Exact asta se întâmplã, însã, si la Petrosani si la Vulcan, unde douã depozite neconforme încã putrezesc sub soarele arzãtor. Gheorghe Ile spune cã acum face restrângerea deponeului, închis de un an. „Facem restrângerea gropii, asa cum prevãd normele în vigoare. Realizãm taluzul si facem proiectarea, ca sã scoatem la licitatie lucrarea, pe fonduri europene. Împreunã cu CJ H, am fãcut un parteneriat, iar completãrile se vor lua, dupã ce se vor tria aceste deseuri, se va lua  material, ca sã închidem groapa cu pãmânt  fertil”, a mai adãugat Ile.  Groapa de gunoi de la Vulcan, în care pânã în 16 iulie 2016  s-au colectat deseurile din toatã Valea Jiului, nu a putut fi inclusã în sistemul de management integrat al deseurilor, deoarece, la acel moment, adminsitratia localã nu a putut face dovada cã detine în  proprietate toatã suprafata pe care se întinde aceastã groapã.

La Petrosani rãmâne putoarea, mustele si sobolanii, care fac din terenul fostei mine Dâlja, acum ajunsã deponeu temporar ce trebuia închis în iarna trecutã, un adevãrat focar de infectie. Cantitãtile de deseuri, pe care populatia le produce, sunt uriase. Statisticile aratã cã doar de la Vulcan au plecat spre groapa de la Petrosani, din zona Dâlja, aproximativ 260 de tone lunar. Celalalte orase, însã, produc si mai mult gunoi. Uricaniul produce 80 de tone lunar, Lupeniul 400 chiar si 500 de tone de deseuri lunar. Toate sunt acum cãrate cu camioane spre Bârcea Mare, însã, termenul limitã de 16 iulie 2017, care a expireat duminicã, este departe de a fi fost respectat.  „Este un disconfort major, pentru cã se carã din gunoiul de acolo, acum. Am discutat cu cei de la Pregoterm Vulcan, care mi-au spus cã ei, zilnic, duc între 5 si 10 masini la Bârcea. Pânã ce se terminã aceastã operatiune, va mai fi acest disconfort. Ne pare rãu…”, a spus, la începutul lunii iulie, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Banii au venit, lucrãrile au întâziat

Aproape 20 de milioane de euro au fost alocati pentru închiderea unor gropi de gunoi din judetul Hunedoara. Gropile de gunoi din Petrila, Lupeni, Aninoasa si alte localitãti ale judetului Hunedoara nu mai primesc deseuri menajere. Consiliul Judetean Hunedoara a demarat, prin 2012, un proiect prin care are în vedere închiderea depozitelor urbane neconforme în cadrul Proiectului ”Sistem de management integrat al deseurilor în judetul Hunedoara”. Este vorba de depozitele urbane neconforme de la Aninioasa, Petrila, Lupeni, Hateg, Cãlan, Hunedoara, Uroi-Rapoltu Mare, Orãstie. Principalele conditii financiare si modalitãti de platã si/sau trimitere la dispozitiile relevante provin de la Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR) buget de stat/ buget local. Valoarea proiecului pentru închiderea acestor gropi de gunoi este de 17.520.870,00 EUR. Conform reprezentantilor Ministerului Mediului, “Toate obligatiile privind functionarea/ închiderea depozitelor de deseuri municipale, revin autoritãtilor administratiei publice locale conform legislatiei în vigoare iar în cazul unei condamnãri acestea au responsabilitatea atât a conformãrii cu prevederile legale cât si suportarea sanctiunilor pecuniare”, aratã oficialii Ministerului Mediului. Comisia Europeanã a decis, în data de 15 februarie 2017, sã actioneze în judecatã România la Curtea Europeanã de Justitie (CEJ) pentru cã autoritãtile nu au reusit sã închidã 68 de depozitele municipale de gunoaie neconforme, care reprezintã un risc serios pentru sãnãtatea oamenilor si mediu. Mãsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor sase state membre, respectiv: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia si Slovacia, iar Curtea Europeanã de Justitie a emis hotãrâri care condamnã Bulgaria, Cipru si Spania.

Tot Comisia Europeanã precizeazã cã, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reusit sã ia mãsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, asa cum cere Directiva 1999/31/EC. România era obligatã sã închidã sau sã reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme pânã la data de 16 iulie 2009. Anterior, Ministerul Mediului avertiza cã România riscã sã plãteascã, începând din acest an, o amendã de 124.000 de euro pe zi pentru faptul cã autoritãtile nu au reusit sã închidã depozitele municipale. Tara noastrã are termen, pânã la finalul anului 2017, sã închidã 101 gropi de gunoi neconforme. Termenele UE prevãzute pentru închiderea treptatã a depozitelor de deseuri neconforme sunt programate la fiecare datã de 16 iulie ale fiecãrui an, pânã în 2017. În caz contrar, ar putea primi sanctiuni din partea forului european.

Diana Mitrache