Festivalul Dinozaurilor 2017, trei zile de evenimente pentru toate vârstele

Cea de a treia editie a Festivalului Dinozaurilor va avea loc în acest weekend, în perioada 14 – 16 iulie 2017. Aceastã editie cuprinde evenimente ce vor avea loc pe tot teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO, administrat de Universitatea din Bucuresti.

În premierã, în acest an, pe toatã durata celor trei zile de festival, Magyarosaurus dacus, reconstruit la dimensiunea realã de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley, va cãlãtori în fiecare comunã de pe teritoriul Geoparcului, în cadrul evenimentului DinoCARAVANA. El va fi însotit de ambasadori si voluntari pentru Geoparc, astfel cã membrii comunitãtilor locale si turistii aflati în zonã vor putea afla o multime de informatii interesante despre ce înseamnã un Geoparc UNESCO, dar si despre activitãtile derulate aici.

Festivalul Dinozaurilor va debuta vineri 14 iulie, ora 10.00, în Parcul Copiilor din orasul Hateg, cu DinoATELIERE de creatie pentru cei mici. Ambasadorii si Voluntarii pentru Geoparc au pregãtit deja o multime de activitãti interesante, astfel cã cei care vor trece pe la standuri vor avea parte de surprize menite sã le stârneascã imaginatia, curiozitatea si îndemânarea. Sâmbãtã 15 iulie, cea de a doua zi de Festival, este dedicatã promovãrii traditiilor si culturii comunitãtilor locale. Membrele Asociatiei Femeilor din Sântãmãria Orlea, alãturi de reprezentantii Geoparcului, vor depãna Povestea firului de lânã, la Cãminul Cultural din satul Sânpetru, începând cu ora 15.00. Participantii vor afla detalii despre tehnici si procedee de prelucrare a lânii si vor putea lua parte la un atelier de vopsit lânã utilizând plante tinctoriale din care vor rezulta culori naturale obtinute din flora specificã a Tãrii Hategului. Si tot în cadrul acestui eveniment, participantii sunt invitati sã ia parte la un inedit concurs de crosetat. Cea de a treia zi de festival, duminicã 16 iulie, este dedicatã tot promovãrii comunitãtilor locale în cadrul unui DinoTÂRG. Centrul de Agrement al comunei General Berthelot va gãzdui, începând cu ora 14.00, o expozitie cu vânzare de produse traditionale, ateliere de creatie pentru copii, ateliere de înfrumusetare traditionalã, dar si jocuri si concursuri bazate pe îndemânare, fortã si imaginatie.

Începând din acest an, evenimentul este realizat si sustinut integral de membri ai comunitãtilor locale de pe teritoriul Geoparcului interesati în promovarea si dezvoltarea Tãrii Hategului. Totodatã, Festivalul Dinozaurilor se înscrie în linia evenimentelor derulate cu scopul de a marca Anul International al Dezvoltãrii prin Turism Sustenabil, declarat de Natiunile Unite si la care Reteaua Globalã a Geoparcurilor UNESCO este Silver Partner. Festivalul este organizat de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti si Asociatia Drag de Hateg, în parteneriat cu Asociatia Intercomunalã Tara Hategului, Asociatia Femeilor din Sântãmãria Orlea, Destinatia Ecoturisticã Tara Hategului – Retezat, Asociatia Tios si Primãria comunei General Berthelot. Evenimentele verii în Geoparc nu se încheie însã aici. Pe 24 august va fi celebratã Ziua Vulcanilor,  în cadrul proiectului ”Cãlãtoria lui Andi Andezit”, initiat de Asociatia Drag de Hateg, iar la Ohaba Sibisel, turistii si voluntarii sunt asteptati la activitãtile dedicate realizãrii unui nou punct de vizitare si interpretare intitulat ”Casa Pietrelor”, în cadrul unui proiect al Asociatiei Wild Roots.

Adina POPA

Advertisements