PETE NEGRE ÎN FOTBALUL ROMÂNESC

Fotbalul românesc nu a fost niciodatã o „fatã mare”. Au existat dintotdeauna pete negre: blaturi, meciuri trucate, bani negri, smecherii si coruptie. Vom încerca, episodic, sã aducem în atentia celor care au fost mereu în preajma fenomenului, suporteri sau simpli cititori, câteva din povestile din fotbalul românesc, despre care putem spune cã au fost petele negre în acest sport, constient fiind cã multe dintre aceste dezvãluiri nu vor conveni multora, care ar fi vrut ca ele sã rãmânã închise si nestiute, undeva într-o ladã a istoriei…

„Ghete de aur”, contrafãcute…

Comunismul, acea orânduire socialã care a tinut România într-o mascaradã totalã vreme de o jumãtate de veac, si-a întins tentaculele si în sport în general, în fotbal în mod special. Orgoliul rãnit al românilor, vreme de vreun deceniu, care în anii ’70 si ’80 ai veacului trecut ratau calificare dupã în marile competitii internationale, trebuia vindecat în vreun fel anume. Si gãselnita a fost… gãsitã, prin câstigarea mai multor „Ghete de Aur”, trofeul care îi rãsplãtea pe cei mai eficienti marcatori din campionatele interne. Si astfel a fost pus la cale circul cu cei care trebuiau sã înscrie cât mai multe goluri sã câstige acest trofeu. „Balul” a fost deschis de dinamovistul Dudu Georgescu în anul 1975 (pânã atunci fusese câstigatã de mari nume precum Eusebio, Gerd Moller (de douã ori), Yazalde), care cu 33 de goluri marcate, intrã în posesia trofeului. Jiul se opune!

Dudu Georgescu a început sã înscrie în acel sezon chiar din prima etapã, Dinamo – F.C. Resita 2-1, marcând un gol în etapa urmãtoare, C.F.R. Cluj – Dinamo, 0-2. Dar pofta i-a venit dupã un hat-trick, în etapa a 4-a, Dinamo – A.S.A. Tg. Mures, 5-1, la fel în etapa a 16-a, Polit. Iasi – Dinamo, 3-4, Dinamo încheie ca lider turul (Jiul ocupa locul 10) si odatã cu venirea primãverii, se trezeste pofta de gol pentru Dudu Georgescu, începând o cursã furibundã, cu goluri si scoruri mãsluite: Dinamo – U.T.A. 2-0 (D. Gerogescu ambele), F.C. Arges – Dinamo 2-2 (D. Georgescu din nou 2 goluri), Dinamo – Sportul Studentesc 3-0 (D. Georgescu, dublã) Dinamo – Chimia Rm. Vâlcea 5-0 (D. Georgescu, 3) F.C. Galati – Dinamo 2-1 (gol Dudu), Dinamo – F.C. Constanta – Dinamo 3-3(Dudu alte douã…), asadar, 12 goluri la rând, mascarada fiind întreruptã de Jiul Petrosani, 2-0 cu Dinamo în etapa a 28-a, Dudu nu poate sã-i convingã pe Tonca si Stocker cu „gheata” lui. Dar circul se reia etapa urmãtoare: Dinamo – Olimpia Satu Mare 5-0 (D. Georgescu, 4 goluri!?), Craiova le dã peste nas, 3-0, Dudu mai înscrie în Dinamo – Polit. Iasi 1-2 si în etapã, 1-2 la Steagul Rosu Brasov, suficient sã fie No.1 în Europe, cu 33 de goluri marcate.

DUPÃ DOI ANI, CIRC LA PÃTRAT

Ca sã facã uitatã rusinea din 1975, ai nostri o lasã mai moale vreo doi ani, dar pentru sezonul 1976-1977, circul se reia.  Cu acelasi clovn, manipulat, Dudu Georgescu, de data asta cu si mai multã înversunare. Dudu Georgescu câstigase titlu de golgeter al României si în editia 1975-1976, dar cu numai 31 de goluri nu-i ajunsese pentru „Gheata de Aur”. Si „lupta” reîncepe cu sezonul 1976-77. Chiar în etapa a 2-a, Dinamo – U.T.A. 7-0, Dudu dã patru goluri! Si încã douã imediat, în Dinamo – Sreaua 5-2, poate singurele marcate pe bune. Apoi urmeazã circul: Dinamo – F.C. Constanta 4-0 – Dudu 3 goluri, Dinamo – F.C. Arges 4-1 – Dudu 2 goluri, Dinamo – Jiul 3-1 – Dudu 2 goluri, Dinamo – F.C.M. Galati  4-0 Dudu 2 goluri, F.C. Arges – Dinamo 2-2 – Dudu 2 goluri, Dinamo – A.S.A. Tg. Mures 5-1, Dudu 3 goluri, Dinamo – progresul Buc. 4-1 – Dudu 3 goluri. Nu mai punem la socotealã meciurile cu un gol marcat, ce mai, a fost un circ general, Dudu Georgescu marcând atunci 47 de goluri din cele 84 ale lui Dinamo, care a si iesit campioanã! Astfel, într-un mod rusinos, Dudu Georgescu a „încãltat” a doua oarã consecutiv, nemeritat, „Gheata de Aur”. Este însã abia începutul circului, dinamovistii abia prinseserã gustul unor performante pãtate cu rusine. (va urma)

GENU TUTU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *