Ai o orã la calculator, dacã citesti o carte si apoi spui ceva despre ea. Asa functioneazã, pe timpul verii, de câtiva ani, partea de IT a Bibliotecii municipale din Petrosani.  Cei care vin aici, mai mult s-ar juca pe jocuri video, ori ar sta pe internet, însã, pentru cã e aglomeratie mare, bibliotecarii au instituit un program bine stiut de toti cei care trec pragul. „Într-o perioadã, noi îi obligam, pe copiii care veneau la calculator, sã si citeascã câte o carte si atunci, mai obligat, mai nu, au si citit. I-am învãtat asa, acum s-au obisnuit deja. Vor la calculator, iau si o carte.  Si acum functioneazã bine. Le place, cautã una mai subtire, ca sã scape, dar tot sunt în câstig”, spune Delia Grosu, bibliotecarã la Biblioteca Municipalã din Petrosani. La calculator l-am gãsit pe Emanuel Pavel,  un tânãr, care a si  confirmat metoda si care chiar s-a declarat multumit de ideea de a citi o carte, mai mult sau mai putin obligat.

„Am venit sã mã joc si sã citesc. Nu am vrut de la început, dar asa am fost lãsat sã mã joc si am citit pânã acum anumite cãrti. Stau cam o orã la calculator. Am luat cartea „Singur pe lume”. Mi-a plãcut, e foarte interesantã. Am terminat-o, acum mã gândesc sã iau alta, pentru cã asa mai stau si la calculator si vin zilnic”, a spus Emanuel.  Nu doar tinerii vin acum la bibliotecã, ci mai sunt si adulti care nu au acasã un computer, dar sunt interesati de lecturã ca si de accesul la internet. Ambele îi tenteazã,  pentru cã initial veniserã pentru lecturã, dar au descoperit ulterior si internetul si de aceea ajung sã stea în fata ecranului, chiar si sã se informeze.

„Am venit sã îmi iau informatii politice  si de actualitate. Vin des. Împrumut si cãrti, citesc si poezii. Mã intereseazã ce face primul ministru, ce legi dã si cum ajutã pensionarii si tinerii. Vãd si la TV si la Bibliotecã”, a spus un alt domn ce vine zilnic la calculator, dar ia si cãrti sã citeascã. Biblioteca este locul de atractie, mai ales al celor care locuiesc în Cartierul Aeroport, acolo unde se aflã si sala de lecturã. Cei mai multi, însã, recunosc cã vin acolo pentru sala de informaticã, pe care o folosesc sã îsi acceseze conturile de socializare, ori sã se joace on-line. Totul, însã, cu  mãsurã si, ca sã nu uite, din când în când, li se sugereazã sã ia câte o carte, din care apoi sã povesteascã ceva.

Diana Mitrache