A câstigat turneul Statelor Unite ale Americii, cu gândul la mama sa care s-a stins la începutul acestui an, marea maestrã de sah Cristina Foisor. Vorbim despre fiica sa, Sabina, care a venit din nou în România, dupã performanta care a consacrat-o peste Ocean si a participat la un simultan de sah, cu copiii din Vulcan.

Micutii s-au arãtat extrem de încântati de asta si unii chiar au recunoscut cã este o onoare pentru ei sã fie bãtuti de o asemenea campioanã. „Joc sah de aproape 5 ani si, de când joc sah, am învãtat sã învãt sã pierd. Abia astept sã joc cu o mare campioanã. Zic cã o bat, dar si dacã iau bãtaie, o adaug în palmares”, a spus Diana, o fetitã ce s-a înscris sâmbãtã la acest simultan. „Eu joc de 3 ni sah si mã bucur cã azi joc cu campioana Statelor Unite ale Americii, Sabina Foisor”, a spus o altã fetitã.

Sala de consiliu a primãriei din Vulcan a fost plinã de tineri veniti sã ia parte la acest simultan, iar Sabina, cu lacrimi în ochi si emotii în glas, le-a spus tuturor cã abia acum, când si-a pierdut definitiv mama, a înteles cât de important este sã îti asculti pãrintii si sã îi faci mândri de performantele tale. „Mama s-a nãscut în Petrosani, iar pãrintii ei erau profesori. Mama a fost mare maestrã internationalã, a jucat de foarte multe ori pentru echipa României, dar, din pãcate, la începutul acestui an, am pierdut-o si a fost foarte greu si am încercat sã fiu puternicã si sã joc cât mai bine la Campionatul Americii, pentru cã stiu cã asta si-ar fi dorit. Mereu am avut de gând sã ies în primele trei, dar chiar am ajuns prima. E un vis devenit realitate, e ceva la care nu m-am asteptat, mai ales dupã suferinta prin care am trecut. Cred cã faptul cã m-am gândit cã trebuie sã fac ceva bun pentru mama, m-a ajutat”, a spus Sabina Foisor, înainte de a muta fiecare piesã de pe tablele de sah ale celor mici.

Sabina este un copil al cãrui pãrinti i-au cultivat plãcerea pentru sportul mintii, mama fiind mare maestrã a sahului, iar tatãl sãu maestru international si acum ea a devenit un adevãrat exemplu pentru fiecare dintre ei. „Pe acesti copii îi sfãtuiesc sã tinã cont de sfaturile antrenorilor lor si le transmit cã important este sã îsi dedice câteva ore pe zi, acestui sport si sã nu renunte niciodatã. Nu stii niciodatã când se întâmplã ceva bun. Toate se întâmplã cu un anumit scop si e important sã nu renunte si asta caut sã le spun, mai ales când pierd. Ei au suportul pãrintilor lor si al antrenorilor lor si atunci trebuie sã se motiveze pe mai departe”, a mai adãugat Sabina Foisor.

Simultanul de la finele sãptãmânii trecute a fost dedicat memoriei marii maestre de saf Cristina Foisor, iar sufletul acestui eveniment a fost Dorel Schiopu, cel care a si luptat mult sã înfiinteze sectia de sah de la Vulcan si care chiar a adus, de prin parcuri, jucãtorii de sah, în salã si la concursuri. „Avem nevoie de modele si Sabina este un model. Societatea noastrã suferã de lipsa unor modele, iar eu cred cã aceasta este o experientã pe care nu o vor uita acesti copii toatã viata si se vor mândri cu bãtaia pe care au primit-o aici. Ce, le stricã o înfrângere de palmares cu campioana Americii?”, a spus Dorel Schiopu.

Sahistii din Valea Jiului vor sã reia traditia Cupei Cristian Foisor, competitie întreruptã nedrept de trecerea în nefiintã a marii maestre de sah. Prezenta tinere Sabina la Vulcan i-a adus, din partea autoritãtilor locale, o diplomã de onoare, iar primarul Gheorghe Ile a tinut sã îi multumeascã pentru prezenta ei în mijlocul copiilor din Vulcan. „O sã vedem la finalul competitiei câti sahisti avem si noi, dupã ce fiecare îsi întrece minte cu aceastã campioanã. Eu nici nu m-am pus la masã, cã nu stiu dacã pot face douã mutãri pânã la sah-mat, dar si dacã îi bate pe toti, ei tot în câstig rãmân”, a spus Gheorghe Ile.

Diana Mitrache