Exponatul lunii iulie la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva / Icoanã pictatã pe sticlã cu reprezentarea „Sfântului Prooroc Ilie”

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 iulie 2017, o nouã piesã în categoria „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii iulie 2017 face parte din colectia de artã a MCDR si a intrat în patrimoniul institutiei noastre în urma unei donatii din anii ’80, fiind vorba despre o icoanã pictatã pe sticlã cu reprezentarea „Sfântului Prooroc Ilie”. Aflatã pânã nu demult într-o stare avansatã de degradare aceastã icoanã a fost restauratã în anul 2016. Celebrat pe 20 iulie, Sfântul Ilie este unul din cei mai vechi prooroci din Vechiul Testament si este reprezentat ca divinitate solarã si meteorologicã care-si marcheazã ziua cu mari nenorociri: incendii, furtuni cu tunete si fulgere, grindinã si ploi  violente. Exponatul de fatã se încadreazã în modelul iconografic al ridicãrii la cer.  Compozitia este dominatã de cercul de culoare rosie ce simbolizeazã calea de foc în care îl observãm pe Sfânt în picioare în carul de foc la care sunt înhãmati doi cai. Este însotit de un înger si de un al doilea personaj care este Sfântul Prooroc Elisei, ucenicul Sfântului Ilie. În toate legendele Sfântul Ilie marcheazã miezul vietii  pastorale, datã când le era permis ciobanilor sã coboare în sate, pentru prima datã dupã urcarea oilor la stânã. Pe lângã toate celelalte atribute pe care le are, Sfântul Ilie este ocrotitorul aviatiei si fortelor aeriene române, ziua de 20 iulie fiind declaratã Ziua Aviatiei Române si a Fortelor Aeriene.

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *