Construite cu milioane de lei, refugiile montane din Retezat au intrat rând pe rând pe mâna vandalilor ori a drujbarilor si ciobanilor. Refugiul Baleia a rãmas fãrã usa din pvc cu tâmplãrie termopan fiind distrusã de indivizi fãrã pic de bun simt.

Consiliul Judetean Hunedoara a cheltuit milioane de lei pentru reabilitarea refugiilor montane din Parcul National Retezat, fondurile venind de la Ministerul Turismului si Dezvoltãrii Regionale. Rând pe rând adãposturile au fost vandalizate ori sunt insalubre, astfel cã iubitorii muntelui trebuie sã aibã mare curaj pentru a se refugia în ele.

Refugiul Baleia (foto) a rãmas fãrã usa de la intrare dupã ce a fost pur si simplu ruptã iar în loc, salvamontistii au pus una din lemn, pânã când va fi reparatã cea de termopan. ”Am luat-o noi pentru cã au rupt-o niste turisti si au proptit-o acolo. Am luat-o sã-i punem altã ramã si balamale. O dãm la o firmã sã o repare si o ducem înapoi iar provizoriu am pus una din lemn. Avem probleme la refugii pentru cã lasã multã mizerie, deterioreazã dotãrile din interior, pentru cã fiecare refugiu a fost dotat cu masã si scaune, dar nu mai existã. Refugiile sunt frumoase, dar este pãcat cã unii nu înteleg sã nu deterioreze refugiile.  Sunt fãcute ca sã le foloseascã, le salveazã viata, ai unde sã stai, sã te retragi din calea vremii. Nu te costã nimic sã lasi curat ”, a declarat Ovidiu Bodean, sef Salvamont Hunedoara.

Turisti întâmpinati de lesul unui animal

În Refugiul Stâna de Râu, din Muntii Retezat, turistii au descoperit socati lesul unei oi, dar si bagajele unor ciobani de la stânele din apropiere.

”Din pãcate, refugiul Stâna de Râu nu poate arãta mereu cum ar trebui pentru cei care viziteazã masivul. Se întâlnesc acolo drumurile turistilor, interesele de moment ale pãdurarilor si ciobanilor. Vremea rea aduce si ea probleme suplimentare. Sã ne gândim cã încã nu avem, de multe zeci de ani, o asociatie montanã reprezentativã si operationalã pentru interesele turistilor”, scrie Miriam Vîlceanu, cel care a realizat fotografiile la Stâna de Râu, pe situl ”România-Natura”. În Retezat au fost construite refugii la Stâna de Râu, Baleia, Buta, Pietrele si Râusor, iar refugiile de la Poiana Pelegii si Bucura au fost refãcute si reamenajate în baza proiectului întocmit de Asociatia Nationalã a Salvatorilor Montani din România.

Maximilian Gânju