O suspiciune cum cã o persoanã a colaborat cu securitatea a dus la amânarea aprobãrii proiectului prin care aceasta era desemnatã cetãtean de onoare al municipiului Petrosani.  O parte din  consilierii locali de la Petrosani au propus acordarea titlului de cetãtean de onoare lui Ioan Ranta. Proiectul de hotãrâre a dus la discutii aprinse între consilierii locali, ba mai mult s-a pus problema dacã nu cumva inginerul Ioan Ranta nu a fost colaborator al securitãtii.

“Mã aflu într-o situatie delicatã, si chiar întreb juristi dacã nu cumva pot fi într-un conflict de interese. Nu cã ar fi prima datã când ridic mâna pentru un turnãtor, dar de data aceasta ridic mâna pentru unul care m-a turnat personal. În 1987 în urma unei scrisori semnate de generalul Valeriu Cherciu, s-a cerut desfacerea contractului meu de muncã. Nu stiu dacã nu ar trebui sã-i fiu oarecum recunoscãtor cã dacã m-a dat afarã, mi-a permis oarecum sã pozez în  erou si mi-a fãcut un favor. Totusi sã ridici mâna si sã votezi pentru omul care m-a turnat… Problema aceea a fost pusã în discutia cu membrii de partid de la Petrosani, s-a dat pentru omul care a fost în Polonia. De fapt haideti sã vã spun cum se petreceau lucrurile pe atunci. Eram trei persoane cazate la acelasi hotel si într-o searã am fost invitati la unul dintre colegii nostrii, care lucra acolo si am stat mai mult. Acesta ne-a spus sã dormim la el, asa am si fãcut. Lucru interzis la vremea respectivã, pentru cã atunci când dormi la un strãin poti vinde secrete de stat. Si pentru cã era un om foarte vigilent în cealaltã delegatie nici nu am ajuns bine în tarã si deja securitatea sesizase, aveau o filierã foarte ciudata, si deodatã îmi spun: ,,d-le Butulescu îti desfacem contractul de muncã”. Mai vreau sã fac o precizare: Nu întâmplãtor am renuntat la planul  de a mai face ,,cetãteni de onoare”, venind de la Psary, unde primarul de acolo ne-a spus cã el nu face pe nimeni ,, cetãtean de onoare”  pentru cã nu vrea sã împartã cetãtenii urbei lui în “de onoare” si “fãrã onoare”. La Varpalota, primarul de acolo spunea cã ei fac un singur ,,cetãtean de onoare” pe mandat. Eu nu vreau sã influentez votul nimãnui dar vreau sã sã tinã cont cã nu pot vota fiind conflict de interese. Nu pot vota pentru ,,cetãtean de onoare” omul care m-a turnat securitãtii acum 40 de ani”,  a spus consilierul local Valeriu Butulescu.

Consilierul local Milu Vladislav i-a cerut lui Valeriu Butulescu dovezi pentru a certifica ceea ce a afirmat.

“D-le Butulescu dacã aveti dovezi în ceea ce spuneti, vã rog sã le prezentati consilierilor. Dau cuvântul si initiatorilor proiectului si dacã într-adevãr se dovedeste ceace spuneti sã vedem dacã dumnealor îsi mai mentin proiectul de hotãrâre sau îl retrag”,  a spus consilierul local Milu Vladislav.  Simpla argumentatie a lui Valeriu Butulescu a sãdit sâmburele suspiciunii în rândul consilierilor petrosãneni.

“Dl. Butulescu nu a vrut sã ne influenteze votul, dar pe mine sincer m-a influentat. Iar în conditiile acestea eu nu pot vota un asemenea proiect, probabil ne mai trebuie niste probe pentru a putea vota.  Eu propun sã amânãm acest proiect. Poate dl. Butulescu ne aduce si aceea scrisoare, mai discutãm, însã sincer în conditiile acestea eu nu pot sã votez proiectul. Stiti cã eu votez toti cetãtenii de onoare  pe care îi propune executivul sau colegii nostri consilieri, dar de data asta nu o voi face”, a replicat  Claudiu Cornea.

Ioan Rus, unul dintre initiatorii proiectului de hotãrâre a venit cu o nouã opinie. Acesta s-a declarat nemultumit de faptul cã într-una din sedintele anterioare 40 de persoane au fost declarate cetãteni de onoare, iar acum se cautã “nod în papurã”.

“Dacã ne uitãm în urmã, vedem care a fost atitudinea unora, când la o sedintã nu de prea mult timp s-a fãcut într-o sedintã 40 de cetãteni de onoare. Poate ne reconsiderãm un pic si pozitia de atunci. Ar trebui sã ne uitãm pe Regulament sã vedem ce stabilim pe mai departe, se pare cã atunci când este propus cineva dintr-o parte, cealaltã parte gãseste motivatii. Când este propus cineva din altã parte gãsim fel de fel de comentarii. Suntem în Sedinta de consiliu, votul este liber dar nu mi se pare normal ca noi sã facem o  propunere  si în loc sã vedem partea bunã a lucrurilor, aruncãm cu noroi si dupã acea vedem dacã îl facem sau nu îl facem. Acesta este punctul meu de vedere. Legat de  relatiile de servicii, vã rog sã mã credeti, aflu si eu multe chestii. Dacã este asa cum spune dl. Butulescu, este urât, dar dacã nu este atunci este o simplã relatie personalã”,  a spus consilierul local, Ioan Rus, cel care este unul dintre initiatorii proiectului.

Valeriu Butulescu, cel care a deschis subiectul, sustine cã s-a mai confruntat cu astfel de situatii.  “Eu atât as vrea sã mai adaug, pentru cã am spus nu vreau sã vã influentez votul. Când am propus sã-l facem Cetãtean de onoare pe dl. profesor Kraus, am avut atâta rãbdare încât am consultat dosarul dumnealui de la Arhivele Nationale Bucuresti, unde se pãstreazã arhiva Securitãti. S-a aflat  contrariul a ceea ce se spunea, când de fapt el a fost persecutat si urmãrit de securitate.  S-ar putea ca în cazul acesta sã facem nu numai pentru dl. Ranta ci si pentru alti, sã nu cãdem în capcanã si sã facem informatorii cetãteni de onoare.  V-am spus eu am o problemã personalã si indiferent ce veti hotãrî eu nu voi vota”, a replicat Valeriu Butulescu.  Au fost solicitate dovezi concrete vizavi de relatia lui Ioan Ranta cu Securitate.  “As dori sã spun si eu câteva cuvinte pentru cã am discutat si cu dl. Butulescu si cu unii dintre colegi, am auzit fãcându-l securist pe dl. Ranta sau turnãtor la securitate, cred cã ne jucãm prea usor cu  vorbele. Catalogãm anumiti oameni fãrã sã avem dovezi, atâta timp cât nu putem demonstra scris, faptic… Eu m-am documentat, aveti tabletele în fatã sã intrati pe Google sã vedeti, nu am gãsit nimic rãu sau spunându-se o vorbã rea despre acest om. Sunt total de acord cu ce spune dl. Butulescu, faptul cã trebuie sã umblãm la regulamentul pentru cetãtenii de onoare, însã nu putem schimba regula în timpul jocului. Este adevãrat fatã de alte localitãti noi am fãcut foarte multi cetãteni de onoare. Dacã existã o dovadã sunt de acord sã-l retragem dar dacã nu, sã ne jucãm doar cu cuvintele…”, a spus Costel Postolache, consilier local. În cele din urmã proiectul de hotãrâre a fost amânat pentru o sedintã viitoare, iar între timp trebuie sã se prezinte dovezi care sã certifice dacã Ioan Ranta a fost sau nu colaborator alsecuritãtii.

Monika BACIU