Mai multi elevi din Italia si câtiva militari în rezervã de la Petrosani au demarat, împreunã, un proiect în Cimitirul Eroilor. Acesta este locul în care se tin cele mai multe evenimente dedicate celor ce au luptat cândva la Petrosani si, pentru cã în toamnã sunt evenimente ce vor reuni în Valea Jiului zeci de militari din mai multe tãri, lucrãrile sunt în toi. Italienii lucreazã cu elevi, care vin aici în practicã.

„Ce facem noi aici este dedicat, în principal, activitãtii din 23 septembrie, când Petrosaniul are onoarea de a primi Asociatia Vânãtorilor de Munte din toatã Europa. În ceea ce facem aici, suntem sprijiniti de un grup de elevi ai unei scoli de meserii din Italia, condusi de un profesor, care, începând de vineri, sãptãmâna trecutã, lucreazã la repararea monumentului, a zidului de intrare, acolo unde, în câteva zile, cu sprijinul Primãriei din Petrosani, vom ridica o arcadã”, a declarat Ioan Levitchi, colonel (r), Presedintele Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria.

Elevii italieni fac astfel practica si învatã si despre istoria locului. Ei vin la Centrul Pollicino, unde sunt mereu voluntari si, de data aceasta se dedicã monumentelor funerare din acest cimitir vechi de 100 de ani. „Este cea de a VI-a actiune pe care o avem la Casa Pollicino. Am început în septembrie 2011, când am reparat undeva, pe o stradã paralelã, un zid de sprijin, apoi am lucrat mai ales în Casa Pollicino, pe care o întretinem, iar acum ne implicãm în reconstructia monumentului din acest cimitir. Sunt activitãti didactice, pentru noi, foarte importante. Venim cu 8 pânã la 10 copii si stãm cu ceilalti copii din casã”, a spus si Renato Pelegrinotti, profesorul care însoteste grupul de elevi ce renoveazã cimitirul.

Cimitirul Eroilor din Petrosani este mereu îngrijit de fostii militari în rezervã si, în viitorul imediat, va avea si douã arcade de marmurã ce vor marca centenarul din acest an. „A fost construit în 1917 si, în acest an, împlineste 100 de ani. Plãcile respective vor fi dezvelite pe 23 septembrie, în cadrul programului. A fost acceptatã aceastã idee de cãtre domnul colonel Francesco Fortti. Trebuie sã mai precizez cã, pe lângã ce fac acesti tineri, am fost ajutati de militarii nostri în rezervã si am mai ridicat un catarg, pentru cã ceremonialul presupune intonarea celor douã imnuri ”, a mai spus Ioan Levitchi. Cei care sunt îngropati aici sunt români, maghiari, nemti ori austrieci si toti au luptat cândva pe front.  Ei au semnat un legãmânt si au jurat sã apere tara, iar aici, militarii în rezervã din toatã Europa vor veni sã le aducã un omagiu, în septembrie.

Diana Mitrache