Studiu de piatã la Castelul Corvinilor pentru combaterea turismului la negru

Reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare D.A.O Hunedoara vor sã realizeze în intervalul 01.08.2012 – 01.09.2012 un studiu de piatã privind bunele practici de la Castelul Corvinilor, numãrul de turisti, serviciile oferite, gradul de multumire al acestora, aspecte semnalate în privinta activitãtii angajatilor muzeului samd.

Potrivit presedintelui asociatiei, Bogdan Leucutã scopul acestui studiu este observarea formelor de turism practicate la Hunedoara precum si îmbunãtãtirea calitãtii turismului din oras.

“Un astfel de studiu nu a fost niciodatã comandat sau realizat la Castelul Corvinilor, astfel cã institutia nu detine date concrete privind numãrul de turisti care ne viziteazã, cerintele acestora, lucrurile care îi multumesc sau dimpotrivã îi nemultumesc. Din acest punct de vedere, activitatea de turism de la Castelul Corvinilor nu poate fi cuantificatã în baza unor indicatori de performantã”, sustine Leucutã.

La Hunedoara se cunoaste doar neoficial cã anual ar vizita castelul circa 100-120.000 de turisti.

Conform unor declaratii ale unor persoane din conducerea muzeului, în anul 2011 ar fi vizitat castelul un numãr de circa 50.000 de turisti.

“Este limpede cã situatia de la Castelul Corvinilor este departe de a se situa în limitele decentei si ale bunului simt. De aceea, D.A.O a luat decizia de a face un studiu privind numãrul de turisti, calitatea serviciilor oferite de muzeu, gradul de multumire al turistilor samd”, mai precizeazã Leucutã.

Potrivit reprezentantilor asociatiei proiectul este un act de voluntariat al comunitãtii hunedorene,  nu are implicatii economice si are trei faze: justificarea realizãrii studiului, pregãtire a voluntarilor, realizarea documentelor cadru; aplicarea chestionarelor de cãtre voluntari, pe grupe de turisti ; analiza si prelucrarea datelor precum si raportul de final, diseminarea informatiilor, propunerea de solutii în cadrul unor dezbateri publice, a unor conferinte de presã etc.

Marius MITRACHE

Advertisements