Salvamontistii din judetul Hunedoara au instituit puncte de permanentã în punctele turistice importante din masivele Retezat si Parâng, amatorii de drumetii fiind sfãtuiti ca în zilele de caniculã sã evite traseele care urmeazã golurile alpine si sã le prefere pe cele prin pãdure sau zona lacurilor glaciare.

„Este bine sã te rãcoresti la munte în zilele caniculare, dar si acolo trebuie sã tinem cont de anumite reguli care sã ne fereascã de soarele prea puternic, de vânt si ploi. În conditiile unor temperaturi foarte ridicate, nu este exclus ca la munte sã vinã o ploaie puternicã, cu gheatã. Recomandãm turistilor ca pe vremea foarte cãlduroasã sã evite golurile alpine, iar dacã ajung  acolo este bine sã poarte o sapcã, pãlãrie si ochelari  de soare”, spune seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Turistii pot întreba la refugiile Salvamont despre starea traseelor si prognoza meteo pentru orele urmãtoare, astfel încât vremea sã nu fie o problemã pentru cei care pleacã în drumetie. În perioada de caniculã, turistii sunt sfãtuiti sã efectueze drumetii pe trasee care urmeazã firul apelor, prin pãdure, sã aibã în rucsac fructe, apã, legume si sã evite alcoolul sau mâncãrurile grase.

„Le recomandãm turistilor traseele prin pãdure, pe firul apelor, cum ar fi cel cu plecare din statiunea Râusor, pe Valea Steviei, pânã la Refugiul Stevia si înapoi sau traseul pe Valea Vãlãreascã, pânã la stâne. Ar mai o variantã de la Stâna de Râu, pânã la lacul Tãul Tapului, pentru cã traseul are o portiune prin pãdure si este însotit de apã. Sunt trasee cu surse de apã si mai rãcoroase”, a exemplificat Bodean. Pentru turistii care ajung în Masivul Retezat, în zona Poiana Pelegii, seful Salvamont Hunedoara recomandã parcurgerea Traseului Lacurilor, care se poate constitui într-o drumetie usoarã.