Strategia Energeticã a României se aflã, în acest moment, în avizare la Ministerul Mediului, iar pentru perioada urmãtoare cei de la Ministerul Energiei intentioneazã  sã ridice acest document la rang de lege pentru a crea stabilitate si predictibilitate în domeniu.

Robert Iulian Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei si presedintele Consiliului de Administratie al Nuclearelectrica sustine cã cei care au lucrat la elaborarea Strategiei Energetice au gândit pe urmãtorii 30 de ani.”Pentru Strategia Energeticã a României s-a comandat un studiu în 2016 si s-au fãcut multe scenarii. Din punctul meu de vedere, ceea ce au fãcut colegii mei pe parcursul anului 2016 este foarte bine, au gândit o strategie pe urmãtorii 30 de ani, însã evident cum era de asteptat o nouã conducere la minister, o nouã echipã si suntem în faza de re-evaluare a acestei strategii, nu neapãrat de schimbare. Noutatea pe care vrem sã o introducem în aprobarea noii Strategii Energetice este sã o ridicãm la rang de lege. Am constatat cã interesul pentru Strategia Energeticã este extrem de mare în cadrul fiecãrei comisii parlamentare prin care am trecut în ultimele sase luni. Asa încât, împreunã cu ministrul Toma Petcu (ministrul demisionar al Energiei, n.r.) am luat hotãrârea de a o ridica la rang de lege pentru a reusi sã ajungem la cele douã deziderate spuse mai devreme — stabilitate si predictibilitate. Având o Strategie Energeticã foarte bine determinatã pe urmãtorii 30 de ani, atunci vom putea discuta si despre ce proiecte vom scoate ca tarã.

Dacã este loc de mai bine si de îmbunãtãtiri, vor fi fãcute. Strategia Energeticã a României este în avizare la Ministerul Mediului si în paralel sperãm sã definitivãm si din punct de vedere al specialistilor nostri din Ministerul Energiei”, a spus Tudorache. Potrivit oficialului, România trebuie sã-si reducã pe cât posibil capacitãtile de poluare, dar renuntarea definitivã la producerea de energie pe bazã de cãrbune este ”aproape imposibilã”.  ”Acum suntem în situatia în care la nivelul Uniunii energetice europene se pune problema decarbonãrii, preponderent cu cresterea energiei din surse regenerabile si cu eficienta energeticã. În acest context, România trebuie sã sã-si reducã pe cât posibil capacitãtile de poluare si sã coreleze aceasta de pe alte paliere. Pentru noi este extrem de importantã energia nuclearã. În viziunea Ministerului Energiei, realizarea unui ciclu nuclear integrat este o mare ambitie pe care ne dorim foarte mult sã o atingem. În viitorul nu foarte apropiat noi nu vom renunta la capacitãtile de producere a energiei produsã pe bazã de cãrbune, este aproape imposibil”, a subliniat secretarul de stat din Ministerul Energiei.