Mai multi oameni, care locuiesc pe strada Progresului din Aninoasa, au generat un adevãrat scandal, dupã ce unul dintre locatarii din zonã ar fi blocat accesul spre podurile caselor lor. În aceastã zonã, casele de tip Colonie sunt lipite unele de altele si totul a pornit de la o poartã ridicatã între aceste case, ca mai apoi sã le fie limitat accesul spre hornurile casei lor, printr-un zid despãrtitor.

Oamenii au chemat miercuri dimineatã inspectorii ISU, pe motiv cã nu pot sã intre în pod si nu îsi pot curãta hornurile, iar de aici s-a iscat un adevãrat cosmar. „Configuratia este aceiasi la toate casele de colonie, dar numai la noi sunt probleme asa. Intrarea se face pe o usã. La fel la toate coloniile. În cazul în care avem nevoie sã curãtãm hornurile, cã avem sobe, facem focul, nu avem posibilitatea sã le curãtãm. Nici sã schimbãm o tiglã spartã. Vecinii nostri au zidit între douã case. Trei familii din 5 nu mai avem acces în pod, cã au zidit intrarea, iar pe partea noastrã este doar o aerisire, usa fiind la ei”, a spus Maria Hotea, locatarã a imobilului cu pricina.

Cei care au zidit intrarea sustin cã nimeni nu le-a îngrãdit accesul celorlalti si dau vina pe modul impulsiv în care actioneazã de fiecare datã, molestând verbal niste oameni bãtrâni. „Îi lãsam sã intre în pod, dacã vin si cer asta frumos. Dar ei nu. Vin cu comisii, fac presiuni, vin 10 oameni peste pãrintii mei, oameni bãtrâni. Îi hãrtuiesc. Dacã s-ar purta frumos, i-as lãsa, dar niciodatã nu vin asa.  Ei aduc comisii de la primãrie, cã nu stiu ce vor sã facã în pod. Cã materiale de constructii nu au, ca sã spunã cã îsi reparã acoperisul si e doar un pretext. Acum au adus ISU cã îsi curãtã hornurile, dar nu si le curãtã. Sunt înfundate toate”, spune, în replicã Simona Dunca, locatara acuzatã cã a îngrãdit accesul în zonã mai multor vecini.

2-1

Femeia spune cã pãrintii ei sunt hãrtuiti, în timp ce un vecin al lor, care ne aratã si documentele pe casã, spune cã nu mai poate intra în curte din cauza unui gard construit de aceiasi familie de pensionari. „Noi când ne-am mutat aici, poarta era fãcutã. Oamenii care au stat aici, s-au înteles. Noi nu. Mi-a închis mie cu lacãte accesul. Am avut o rulotã si ei au coborât gardul când am fost plecat, cu 1 m, ca sã nu mai pot eu intra în curte cu acea rulotã. Dar aici e cale de acces, pe terenul statului si nu îmi dã voie sã intru si am garaj la care nu pot ajunge”, spune un alt locatar al imobilului, iar cei care i-au îngrãdit accesul i-au replicat cã garajul este construit ilegal.

Totul se petrece la câtiva pasi de primãria din Aninoasa, iar acum, scandalul  a culminat cu sosirea echipajelor ISU, care au cãutat sã vadã unde este problema. „Este un spatiu comun în care ar trebui sã aibã toti acces. A apãrut o problemã mai veche, pe drumul de acces, îngrãdit cu o poartã. De acolo s-au amplificat toate conflictele, practic, pe un spatiu public, unde trebuie sã se asigure accesul. Acum a venit si ISU si le va da un punct de vedere oficial. Practic, trebuie sã se asigure accesul. ISU a spus clar cã e spatiu public si trebuie asigurat accesul la utilitãti, respectiv la cosurile de fum si la acoperisuri ”, a declarat Ioan Sfia, viceprimarul orasului Aninoasa, dupã discutiile avute la fata locului cu echipele ISU si locatarii din zona cu pricina.

Scandalul ar putea fi dezamorsat, dacã vecinii s-ar întelege între ei, însã, lucrurile par sã fi degenerat de la un an la altul. Din pãcate, însã, primãria va pune în aplicare recomandãrile celor de la ISU, dupã ce acestia vor finaliza ancheta, iar asta va putea sã însemne chiar demolarea gardurilor construite ilegal si chiar a zidurilor de despãrtire.

Diana Mitrache