Localnicii din Petrosani pot sã se opunã prelucrãrii datelor cu caracter personal înregistrate de camerele de supraveghere montate pe strãzi.

Camerele de supraveghere din municipiul Petrosani, montate de municipalitate, au intrat în functiune, iar multi oameni se simt urmãriti de „ochiul de sticlã”.

Reprezentantii Primãriei Petrosani îi linisteste, însã, si îi anuntã pe localnici cã au dreptul sã cearã chiar stergerea imaginilor care îi vizeazã. Datele culese sunt prelucrate de Serviciul Politie Localã, iar informatiile înregistrate sunt destinate utilizãrii de cãtre operator, adicã Municipiul Petrosani, în scopul supravegherii ordinii si linistii publice, descurajãrii actelor infractionale. „Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, de interventie asupra datelor si de dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale. Totodatã, aveti dreptul sã vã opuneti prelucrãrii datelor personale care vã privesc si sã solicitati stergerea datelor.

Pentru exercitarea acestor drepturi, vã puteti adresa cu o cerere scrisã, datatã si semnatã, la Primãria Municipiului Petrosani”, le-a explicat oamenilor primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

De precizat cã prelucrarea imaginilor este semnalatã prin afise amplasate în fiecare zonã monitorizatã, si anume Piata Victoriei, zonele verzi si parcurile situate în vecinãtatea strãzii 1 Decembrie 1918, strada 1 Decembrie 1918 – din Piata Victoriei pânã la intersectia cu strada Nicolae Bãlcescu, strada Nicolae Bãlcescu si intersectiile dintre cele douã strãzi mentionate mai sus cu celelalte strãzi de pe traseul lor.

Proiectul de supraveghere video a zonei centrale din municipiul Petrosani, finantat din fonduri europene, a costat 630.437 lei, din care valoarea finantãrii nerambursabile este de 535.655 lei.

Carmen Cosman