Obiectivul reprezentantilor Universitãtii din Petrosani este legat de internationalizarea institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului. Cu o traditie de peste 60 de ani, Universitatea din Petrosani vrea sã redevinã un pion  educational de talie mondialã.

“Vrem sã continuãm deschiderea internationalã si internationalizarea Universitãtii din Petrosani, având în vedere cã avem parteneriate cu universitãti de pe toate continentele si dorim sã relansãm traditia noastrã, de universitate recunoscutã pe plan mondial, tinând cont cã în cei 69 de ani de existentã ai Universitãtii Petrosani, peste 5000 de absolventi lucreazã în alte tãri decât România. Este un lucru care trebuie evidentiat si care ne contureazã aceastã idee de internationalizare a universitãtii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani. În acest sens, ultima vizitã a unei delegatii a avut loc în Georgia la Tblisi, acolo unde reprezentantii institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului cautã sã deschidã noi colaborãri. “Am fost invitati la Tblisi la Universitatea Tehnicã, care este cea mai mare universitate din Georgia si la Institutul de Mine, care este un institut de cercetãri cu rezultate recunoscute pe plan international, la ambele institutii participând si o delegatie de la  INSEMEX Petrosani. Am semnat un protocol de colaborare între Universitatea din Petrosani si Universitatea Tehnicã de la Tblisi si la Institutul de Mine am semnat si noi si INSEMEX-ul protocoale distincte de colaborare în domeniul cercetãrii. Dorim sã  dezvoltãm pe cercetare în domeniul protectiei spatiilor subterane, si aici ne referim la metrouri, tunele, industria minierã si am cãutat sã vedem si dezvoltarea altor posibilitãti de colaborare. Universitatea tehnicã, având în vedere cã ei sunt în prag  de a fi acceptati în programul ERASMUS + vom începe schimburile de studenti si cadre didactice cu ei, iar pentru studiile de masterat în limba englezã noi ne-am arãtat deschisi sã vinã sã le termine la noi si, cãutãm solutii pentru doctorate în cotutelã, noi cu conducãtori de doctorat din Georgia”, a mai spus sursa citatã.  Universitatea din Petrosani nu formeazã doar studentii români, ci si pe cei strãini.  Dacã parteneriatele cu studentii români de  pretutindeni sunt deja traditionale, institutia îsi deschide portile si pentru studentii din Chile, America Latinã sau chiar Africa sau Iordania.  “Traditional, dorim sã avem studenti din Republica Moldova, si ne referim la studentii care vin în anul I la licentã, iar cei care terminã licenta ne dorim sã continue prin masterat si apoi prin doctorat, având locuri cu bursã si pentru acesti studenti, pentru românii de pretutindeni. De asemenea, dorim sã avem, studenti din tãrile care au traditie minierã, si am avut solicitãri din Peru, Ecuador, Chile, America Latinã, tãrile Africii, sperãm sã avem o reusitã mai mare în ceea ce priveste posibili studenti din Iordania si mergem sã discutãm cu studenti din Serbia, Albania, alte tãri europene si avem  solicitãri si din Statele Unite”, a subliniat  rectorul Universitãtii Petrosani.

Începând din aceastã toamnã, la Universitatea din Petrosani, studentii strãini pot urma un an pregãtitor de limba românã sau se pot înscrie la studiile masterale în limba englezã.  “Suntem în faza în care am terminat dosarul pentru acreditarea anului pregãtitor de limba românã, urmând ca acesta sã fie evaluat de cãtre ARACIS si suntem convinsi cã de la toamnã vom putea sã realizãm acest an pregãtitor si la Universitatea din Petrosani. Avem si douã mastere în limba englezã, pe inginerie minierã si masini si instalatii miniere moderne, se pot înscrie direct la aceste mastere”, a mai adãugat rectorul Universitãtii Petrosani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.  Universitatea din Petrosani îsi întãreste astfel pozitia de formator pentru piata muncii la nivel global. Peste 5000 de absolventi ai institutiei de învãtãmânt superior îsi desfãsoarã activitatea în tãrile din întreaga lume.

Monika BACIU