Bibliotecarul Avram Iancu a plecat în cãlãtoria sa, ce va dura 60 de zile, timp în care va strãbate Dunãrea, din Germania spre Sulina. De acolo va veni, înot, spre România si zilnic va strãbate zeci de km prin apã, fãrã costum de protectie, asa cum a fãcut-o si în Canalul Mânecii. Vor fi 60 de zile grele, de înot încontinuu si aventura sa este apreciatã de toti cei care au tinut sã îi fie duminicã dimineatã alãturi. Printre ei chiar si temerarul Tiberiu Useriu, cel care s-a arãtat extrem de încântat de reusitele lui Avram Iancu.

„Citisem înainte despre încercãrile lui si la un moment dat, mi-a zis un prieten despre isprava lui. Tot încerca, încerca si am aflat cã încearcã si a IV-a oarã si mã gândeam de câte ori mai poate? Asa am rãmas prieteni. Eu nu pot sã procesez asa ceva. Nu sunt înotãtor, în primul rând, dar el s-a nãscut asa. Eu am încercat sã înot câteva bazine, dar am renuntat. Cred cã în Dunãre nici n-as intra la cât stiu eu sã înot. Pot doar sã mã gândesc la el si am zis cã e greu si sã te gândesti 60 de zile, sã numeri pânã la 60, dar sã înoti în fiecare zi 60 de km.”, a spus Tiberiu Useriu, ultramaratonistul care a reusit sã parcurgã cei peste 560 kilometri ai ultramaratonului în 152 de ore, timpul sãu fiind cu aproximativ 15 ore mai bun decât cel obtinut anul trecut, competitie ce s-a desfãsurat în extremitatea nord-vesticã a Canadei, în zona Cercului Polar.

1-1

1-2

1-3

A fost, cu sigurantã, un imbold pentru Avram Iancu si echipa lui, iar la plecarea din Petrosani, el a spus cât de pregãtit este sã înfrunte totul, asa cum a citit el în romanul ce l-a inspirat. „Iatã-ne în fata momentului în care a sosit clipa sã plec efectiv spre Germania, unde voi începe aceastã cãlãtorie. În 20 iunie voi porni în aceastã cãlãtorie pe urmele pilotului de pe Dunãre a lui Jules Verne. Sunt bibliotecar, am citit acest roman si pur  si simplu vreau sã îi dau viatã, în speranta ca generatia  tânãrã sã redescopere plãcerea cititului clasic”, a spus Avram Iancu, înotãtorul care si-a propus sã parcurgã zilnic câte 50 km si, la final, dupã zile în sir în care se va ruga sã mai poatã încã un pic, sã ne vedem la Sulina. Acolo va fi momentul în care Avram Iancu va cãuta sã promoveze frumusetea Deltei Dunãrii.

„Mã rog foarte mult în acest timp, pentru cã doar cu ajutorul lui Dumnezeu voi putea, în premierã mondialã, sã înving. Mã gândesc la ce e frumos, la valorile tãrii, la acest ecosistem al Dunãrii, pe care vreau sã îl evidentiez la nivel mondial. Sã ne aducem aminte cã peste 30% din Dunãre curge la noi si Delta Dunãrii este numai a noastrã si trebuie sã ne mândrim cu ea”, a mai spus Avram Iancu.

Primãria din Petrosani i-a decontat combustibilul pentru masina cu care a plecat în aceastã cãlãtorie ce va promova Valea Jiului si, la plecare startul i l-a dat primarul Tiberiu Iacob Ridzi. „ Pe parcursul acestei curse incredibile de 60 de zile înot, pe tot  parcursul Dunãrii, vom mai auzi de Avram Iancu si, implicit, de Petrosani. Sper sã îi ajute Dumnezeu si sã aibã sãnãtate sã încheie cu bine aceastã mare încercare pe care o face din nou Avram Iancu”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani.

Avram Iancu este primul român care a trecut înot Canalul Mânecii, fãrã costum de protectie, iar acum va doborî un nou record mondial.

Diana Mitrache