Sute de sportivi si iubitori de munte din zeci de tãri ale lumii au fost, în week-end-ul trecut, în Valea Jiului, la o cursã de alergare, ajunsã în acest an la cea de a VI-a editie. Concurentii care s-au înscris în competitia Retezat SkyRace au venit în zonã ceva mai devreme de ziua competitiei, pentru cã, spuneau ei, au vrut sã vizualizeze traseul si pentru cã le plac locurile de aici. „Am început  alergarea acum 3 ani, direct cu un concurs de alergare la munte si mi-a plãcut foarte mult. E frumos, pentru un stil de viatã sãnãtos, plus cã la munte, traseul nu este monoton, ci sunt trasee frumoase. M-am înscris si anul acesta. Astept un timp mai bun ca anul trecut, desi stiu cã este un traseu destul de dificil de sky runing, cu portiuni tehnice, de gol alpin”, ne-a explicat unul dintre concurentii tineri, care vineri vizualiza traseul.

Concursul s-a desfãsurat pe trei trasee: Custura, Buta si Valea Marii, iar la final, fiecare a avut câte ceva de câstigat. Organizatorii sunt de pãrere cã acum, la aceastã editie, au venit cei mai multi concurenti de pânã acum si cred cã locurile de cazare din zonã sunt deja insuficiente, turismul montan de la noi fiind în aceste zile promovat în toatã lumea.

„Acest concurs presupune un numãr-record de participanti. Sunt peste 1.200 de persoane, nu mai stiu din câte tãri sunt înscrisi si spun doar cã ultima tarã pe listã este Israel. Nu  stiu câti oameni din Israel au fost în Valea Jiului pânã acum si a venit o doamnã care ne-a rugat special sã o înscriem. De acest concurs s-a auzit cam peste tot în lume, primim feed-back din multe tãri, în special din Europa, dar am depãsit si granitele Europei. Anul trecut, filmul oficial al competitiei a ajuns pânã în SUA si a fost unul dintre cele mai vizualizate filme de alergare montanã la nivel global. Deci, vorbim despre o reclamã foarte bunã pentru Retezat si pentru Valea Jiului”, a spus Radu Milea, unul dintre  organizatorii competitiei Retezat SkyRace 2017. Sub sloganul „Aleargã la înãltime” sâmbãtã s-a dat startul competitiei la înãltime din zona Cheile Butii.  „Traseul e la fel, ca în fiecare an. Cel mai greu e de 28 de km si 2.300 de metri, diferenta de nivel. E probabil unul dintre cele mai grele trasee din tarã, dar lumea spune cã, pe lângã faptul cã e greu, e si frumos, pentru cã traseele si peisajele din Retezat, stim cu totii, sunt speciale”, a mai adãugat Radu Milea. În zona Uricani si Câmpu lui Neag, cabanele au fost tot week-endul pline de turistii care au venit la aceastã editie a cursei la înãltime.

CLASAMENTUL FINAL ÎL GÃSITI AICI:  http://time-it.ro/2017/retezat/

Diana Mitrache