EXTINDEREA DIMENSIUNII INTERNATIONALE A EDUCATIEI SI CERCETARII – PRIORITATE COMUNA A UNIVERSITATII DIN PETROSANI SI A I.N.C.D. INSEMEX PETROSANI

In perioada 11 – 15 Iunie 2017, o delegatie comuna a Universitatii din Petrosani si I.N.C.D. INSEMEX Petrosani, formata din prof.univ.dr.ing. Sorin Radu, Rectorul institutiei de invatamant superior, dr.ing. George Artur Gaman, Director General al INSEMEX, prof.univ.dr.ing. Roland Moraru, prorector Cercetare Stiintifica si Relatii Internationale, prof.univ.dr.ing. Nicolae Ilias si dr.ing. Vlad Pasculescu – sef Laborator Cooperari si Proiecte Internationale, a efectuat o vizita la Tbilisi, in Republica Georgia, la invitatia a doua prestigioase institutii de invatamant superior si, respectiv, de cercetare din aceasta tara.
Consacrata amplificarii, dezvoltarii si concretizarii relatiilor de colaborare internationala, vizita a debutat la LEPL Grigol Tsulukidze Mining Institute, prin ceremonia de semnare a memorandumurilor de cooperare dintre acest institut de cercetare miniera din Tbilisi si cele doua institutii din Valea Jiului (Foto 1). Cu acelasi prilej s-a desfasurat si sedinta consiuliului stiintific al Institutului de Mine G. Tsulukidze consacrata expunerii si validarii primei faze a Grantului No 216968 finantat de Fundatia Nationala pentru Stiinta „Shota Rustaveli”, cu tema de cercetare „Prevention methods development against aerosol terrorism for ventilation of Tbilisi subway”, in cadrul caruia profesorii Nicolae Ilias si Roland Moraru detin calitatea de consultanti internationali (foto 2). Discutiile bilaterale purtate cu Dr. Tamaz Akhvlediani, directorul stiintific, prof.dr. Omar Lanchava si dr. Giorgi Nozadze au permis identificarea unei axe prioritare de actiune comuna prin crearea unui consortiu international care sa dezvolte o propunere de grant in cadrul programului Orizont 2020. Totodata s-au evidentiat posibilitati concrete de realizare a unor schimburi de experienta si actiuni de transfer tehnologic intre specialistii INSEMEX si cercetatorii georgieni, indeosebi in domeniul materiilor explozive.

f1
La Georgian Technical University (GTU) din Tbilisi, delegatia romana a purtat un amplu dialog cu prorectorul Zurab Gasitashvili, directorul departamentului de management al cercetarii David Tavkhelidze, directorul biroului de relatii internationale Otar Zumburidze si directorul-adjunct al biroului de relatii internationale Alexander Zedelashvili, dialog in cadrul caruia s-au pus in evidenta directiile de baza si actiunile imediate care urmeaza a fi intreprinse in baza memoranumului de cooperare care a fost semnat cu aceasta ocazie intre Universitatea din Petrosani si Universitatea Tehnica a Georgiei (foto 3 si 4).
S-au identificat totodata posibilitati de cooperare in sfera educationala (cum ar fi schimburi de studenti si cadre didactice prin programul ERASMUS PLUS, doctorate in cotutela etc) si in cercetarea stiintifica.
S-a convenit ca in baza acordului inter-universitar semnat cu partenerul georgian, sa se initieze acordul ERASMUS PLUS privind mobilitatile studentilor si cadrelor didactice si s-a stabilit principiul reciprocitatii privind publicarea rezultatelor cercetarii in revistele editate de cele doua institutii de invatamant superior.

f2
Pe parcursul vizitei reprezentantii Universitatii din Petrosani si ai INCD INSEMEX au mai avut intalniri cu decanul Facultatii de Mine si Geologie al GTU, prof.dr. Anzor Abshilava, precum si cu academicianul Levan Japaridze, directorul departamentului de Constructii a structurilor subterane si exploatari subterane din cadrul LEPL G. Tsulukidze Mining Institute.
Cunoscuta fiind preocuparea constanta a INSEMEX Petrosani pentru imbunatatirea starii de securitate si sanatate in munca, precum si stransa relatie de cooperare a institutului cu Inspectia Muncii din Romania, reprezentantii institutului de cercetare au fost invitati de catre Organizatia Internationala a Muncii la o sedinta de lucru care a avut loc la sediul Business Association of Georgia. Activitatea Inspectiei Muncii din Georgia a fost suspendata in anul 2006, iar problematica ridicata de acest fapt a condus la accidente de munca cu consecinte ireversibile, in acest moment Guvernul georgian, impreuna cu Organizatia Internationala a Muncii si Asociatia de Afaceri a Georgiei desfasurand un proiect amplu de reinstituire a legislatiei privind securitatea si sanatatea in munca si de organizare a Inspectiei Muncii in aceasta tara.
La invitatia domnului Valentin Mocanu – Specialist pentru Inspectia Muncii si Securitate si Sanatate in Munca si a domnului Zsolt Dudas – Consilier Tehnic Principal, responsabilii din partea Organizatiei Internationale a Muncii pentru reorganizarea activitatii Inspectiei Muncii in Georgia, Directorul General al INSEMEX, domnul dr.ing. George Artur Gaman a prezentat activitatea si posibilitatile de asistenta ale institutului pentru desfasurarea acestui proces de reorganizare, in fata unei audiente considerabile formata din viitorii inspectori de munca georgieni si de reprezentanti ai ministerului coordonator. S-a concluzionat ca fiind extrem de benefic suportul tehnic pe care-l poate oferi institutul de cercetare in aceasta problema, stabilindu-se un acord de principiu ca viitori inspectori de munca sa fie instruiti de catre expertii INSEMEX in ceea ce priveste aspectele tehnice specifice activitatilor desfasurate in medii cu pericol de atmosfera exploziva, toxica sau inflamabila. Astfel, cel mai probabil la finalul acestui an, institutul va delega o echipa de experti care sa ofere asistenta si instruire tehnica, in prima instanta privind problematica specifica securitatii si sanatatii in munca pentru activitatea miniera. Se preconizeaza ca echipa care va efectua instruirea tehnica a viitorilor inspectori de munca sa fie formata si din reprezentanti ai Inspectiei Muncii din Romania, care pot clarifica si oferi sprijin privind aspectele de natura legislativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.