– Nu sunt în totalitate multumit pentru cã se puteau face lucruri mult mai multe si bune – Laurentiu Nistor
– Personal, nu am nicio dezamãgire legatã de Guvern – Cristian Resmeritã
– Functia de ministru, nu este o functie de salã – Natalia Intotero
– Problema este cã cineva încearcã sã ne ducã de nas –  Mircea Ioan Molot

Guvernul Grindeanu si-a pierdut sustinerea politicã. Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Este pentru prima datã când partidul aflat la guvernare retrage sprijinul politic propriului guvern. Liderii judeteni ai celor douã partide aflate la putere, PSD si ALDE, vãd diferit situatia.

“Orice Guvern este pus politic, nu este un Guvern de tehnocrati, ca atare, inclusiv Guvernul Grindeanu a fost un Guvern politic. Având în vedere cã s-a fãcut analiza guvernãrii cu minusuri si plusurile, a reiesit cã trebuie schimbatã putin structura guvernului. În urma iesirii din salã a premierului, Comitetul Executiv National a hotãrât retragerea sprijinului politic pentru functia de premier a domnului Grindeanu. Dânsul nu poate face declaratii din astea (cã Cex nu poate retrage sprijinul politic-n.r.) pentru Cex-ul este un organ legislativ, constitutiv conform statutului partidului si nu putem ca de fiecare datã sã convocãm congresul. CEx este organul de conducere între congres si îsi asumã responsabilitatea”, a declarat Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara.

Presedintele social-democratilor hunedoreni nu este multumit, în totalitate, de activitatea Guvernului Grindeanu în cele sase luni de mandat.

1-1

“Sorin Grindeanu a spus cã îsi dã demisia în momentul în care presedintele numeste un premier de la PSD, ceea ce este o anomalie pentru cã nu poti sã îl obligi pe presedinte sã numeascã un premier înainte de a pleca din functie. Sper ca astãzi alianta PSD-ALDE sã transmitã o propunere de premier, presedintelui Klaus Iohannis si sã trecem la treabã cã nu e timp de pierdut, tara trebuie guvernatã. România trebuie sã o ducã mult mai bine, nu sã o ducã bine sau binisor. Nu sunt în totalitate multumit pentru cã se puteau face lucruri mult mai multe si bune”,  mai spus sursa citatã.

De cealaltã parte, Cristian Resmeritã, presedintele executiv al PSD Hunedoara nu are ce sã îi reproseze Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Resmeritã sustine cã în cele sase luni de mandat, oamenii din Valea Jiului au simtit o îmbunãtãtire a calitãtii vietii.  “Dacã discutãm de Valea Jiului eu sunt multumit de niste chestiuni pentru cã  trebuie sã vedem ce s-a fãcut pentru pensionari. Pentru cei cu grupa I si ÎI de muncã 1990 – 2011, care au iesit la pensie s-a dat clar hotãrâre de Guvern cã le dã banii în iulie si în decembrie, pentru cei din 1990 – 2001 le dã în iulie, pentru cei din 2001 – 2011 le dã în decembrie. Legea 155 cu recalcularea pensiilor merge înainte. Proiectele de infrastructurã au fost finantate si merg mai departe. Nu pot sã spun cã nu s-a fãcut treabã. Dacã ne gândim la punctul de pensie a fost mãrit la 1 ianuarie si, acum, la 1 iulie iar se mãreste de la 917 lei la 1000 de lei. Sunt mãsuri pe care oamenii din Vale le simt în mod favorabil, în Valea Jiului sunt pensionari multi si ei resimt în buzunare si câstigurile”,  a declarat Cristian Resmeritã, presedintele executiv al PSD Hunedoara.

1-2

Mai mult decât atât, Cristian Resmeritã spune cã cea mai importantã realizare a Guvernului Grindeanu a fost prelungirea activitãtii la exploatãrile miniere Lupeni si Lonea.  “Cel mai important lucru care s-a fãcut pentru noi, Guvernul de tehnocrati a spus cã închid mina Lupeni si Lonea în 2017, adicã anul acesta, peste 3 luni,  Guvernul PSD a fãcut în asa fel încât a prelungit perioada cu încã un an si 3 luni pânã în decembrie 2018. Eu sper cã încã mai putem sã o prelungim pentru cã decizia 787 prin care se închid exploatãrile miniere îi dispare valabilitatea si putem, poate sã ducem mai departe. Pentru Vale este un bilant  pozitiv, numai dacã ne gândim ce s-a fãcut cu exploatãrile miniere, cu Lupeni si Lonea cã li s-a prelungit viata, dar ele nu se închid pânã în 2027. Cã ne convine, cã nu ne convine sunt niste pasi înainte. Personal, nu am nicio dezamãgire legatã de Guvern. În astea 6 luni cât au fost la guvernare nu am avut cerinte cãtre domnul Dragnea si cãtre Guvern la care sã nu primesc un rãspuns favorabil”, a mai spus Cristian Resmeritã.

La fel ca Laurentiu Nistor, si Natalia Intotero are dezamãgiri legate de guvernarea Grindeanu.  “Am foarte multi ministri de a cãror activitate nu sunt multumitã, ministrul Culturii pentru cã încã suntem la stadiul de blocare pentru cã celelalte cetãti dacice sã treacã în administrarea Consiliului Judetean si ministrul Transporturilor pentru cã am fãcut foarte multe interpelãri pentru cetãtenii, care nici în momentul de fatã nu au fost despãgubiti, pentru lucrãrile efectuate la tronsonul de autostradã care a fost dat în folosintã din 2010. Consider cã noi am câstigat alegerile pe un plan de guvernare foarte bine întemeiat si acesta trebuie dus la bun sfârsit. Din punctul meu de vedere, consider cã aceastã functie de înaltã demnitate, functia de ministru, nu este o functie de salã, ci este  o functie prin care cel care acceptã sã fie nominalizat si validat pentru orice portofoliu de ministru, trebuie sã constientizeze cã în spatele unei scutieri politice sunt milioane de voturi din partea românilor care si-au pus speranta într-un viitor mai bun al României. Atâta timp cât sunt acolo, prioritatea principalã a lor trebuie sã fie cetãteanul”,  a declarat Natalia Intotero, deputat PSD Hunedoara.  PSD a câstigat alegerile datoritã votului cetãtenilor care au sustinut programul de guvernare propus si nu datoritã nominalizãrii unor persoane care sã conducã Guvernul, mai spune Natalia Intotero.

1-3

“Nu au candidat persoane uninominal, toti care au ajuns ministri, au ajuns pe baza unei sustineri politice. Este un guvern politic si de aceea în momentul care aceste persoane nu mai fac fatã trebuie sã constientizeze si sã facã un pas în spate. Oferta noastrã de guvernare a fost foarte bine întemeiatã si mãsurile noastre se leagã, ori neîndeplinirea acestora în calendarul de actiuni poate sã duc la neîndeplinirea în mare parte a ofertei de guvernare. Am câstigat pe baza unei oferte de guvernare bine întemeiate, nu am câstigat niciunul dintre noi pe un vot uninominal. Atâta timp cât esti acolo trebuie sã pui pe primul loc cetãteanul”,  a mai spus deputatul PSD.

„Nu este bine ceea ce s-a întâmplat”

Un alt partid aflat în coalitie este ALDE. Presedintele ALDE Hunedoara, Mircea Ioan Molot, sustine cã ceea ce s-a întâmplat nu este un lucru bun pentru tarã.  “Nu este bine ceea ce s-a întâmplat. Nu e bine nici pentru coalitie, nici pentru tarã si chiar dacã sunt liderul unui partid care fac parte din aceastã coalitie cred cã era mult mai inteligent dacã se gãseau alte solutii pentru cã nu pot sã cred cã absolut toti ministrii nu au fost performanti, si o sã merg pe spusele domnului Dragnea, care acum nu foarte mult timp spunea cã programul de guvernare este în grafic, cã ministrii sunt buni, competitivi, valorosi si dintr-o datã ne-am trezit cã nici mãcar unul nu mai este nici competitiv, nici valoros”,  a declarat Mircea Ioan Molot, presedintele ALDE Hunedoara.  Liderul ALDE Hunedoara apreciazã faptul cã se încearcã o manipulare, iar viitorul politic al lui Sorin Grindeanu s-a terminat.

“Problema este cã cineva încearcã sã ne ducã de nas, fiindcã au precizat cã dacã nu ar fi plecat premierul din salã se remaniau doar 2-3 ministri si premierul ar fi rãmas. Dacã e adevãrat, la Grindeanu i s-au oferit înainte de evaluare tot felul de posturi, mult mai bine plãtite decât acesta. Este o chestiune de orgoliu la un om politic de vârsta lui care ar fi avut un viitor. E clar cã, acum, în PSD, Grindeanu, nu mai are niciun viitor, dar ar fi avut un viitor strãlucit, dacã, continua în pozitia de premier, gândindu-mã la faptul cã peste 5% coeficientul de crestere economiei este cel mai mare din Europa. Asa îl vãd îngropat, definitiv, pe Grindeanu în Partidul Social Democrat”,  a mai spus Mircea Ioan Molot. Nici Mircea Ioan Molot nu este multumit de activitatea Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Acesta are nemultumiri legate si de activitatea unor ministri ALDE, nominalizând portofoliul Energiei, acolo unde s-au produs unele schimbãri fãrã logicã.

1-4

“Da, am multe dezamãgiri legate de guvernarea Grindeanu, despre Grindeanu, de ministri, atât cei care provin din partidul meu (ALDE), cât cei de la Finante, Sãnãtate. Spitalul Judetean era finantat de Ministerul Sãnãtãtii, s-a oprit la lucrurile care erau mai importante, dar aici are o vinã si Consiliul Judetean, sã îl construiesti si sã nu îl mobilezi ca sã poatã fi utilizabil. Mã gândesc la CEH, de care depinde întreaga economie a judetului Hunedoara si sã nu iei niste mãsuri si sã pui niste oameni responsabili, nu învârtind ca la o roatã spita care a mai fost acum câteva luni, si o readuc, stiind bine cã scârtâie si se poate rupe oricând. Ce împlinire sã am în judetul Hunedoara când am lãsat un parc industrial gata fãcut, la Cãlan si creste iarba, ce împlinire sã am când am lãsat un centru de afaceri la Simeria si sunt în situatia sã dea banii înapoi, ce satisfactie sã am când am luptat ca sã am un judet curat si un deponeu cu spatiu de sortare si acum Valea Jiului este gunoierul judetului….?”,  a încheiat presedintele ALDE Hunedoara, Mircea Ioan Molot.  Coalitia PSD-ALDE a înaintat presedintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare prin care prezintã faptul cã lui Sorin Grindeanu i-a fost retras sprijinul politic.

Monika BACIU