Rovana Plumb a semnat la Petrosani pentru ca firma de distributie a apei din zonã sã primeascã nu mai putin de 90 de milioane de euro pentru implementarea unui amplu proiect ce va îmbunãtãti sistemul de aductiune al apei si canalizarea în mai multe orase ale Vãii Jiului.

Ministrul fondurilor europene Rovana Plumb a semnat la Petrosani contractul de finantare, la sediul Societãtii Apa Serv, iar societatea a demarat procedurile de licitatie, prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Lucrãrile, însã, ar putea sã întârzie, dacã vor fi contestate.  „Banii au venit, s-a semnat contractul de finantare, dar lucrãrile mai dureazã. Suntem în situatia în care am scos la licitatie, la ora la care vorbim, atât supervizarea, cât si lucrãrile de la Uricani si Lupeni. Sunt pe SEAP. Urmeazã licitatiile si eu sper ca cel putin aceste 3 lucrãri sã înceapã anul acesta”, a spus  Costel Avram, director general Apa Serv Valea Jiului.

Proiectul este cofinantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructurã Mare 2014-2020 si are o valoare totalã aprobatã de 90 de milioane de euro, 85% din  valoarea contractului reprezentând fonduri europene nerambursabile; 13% fiind alocati de la Bugetul de stat, iar 2% reprezentând contributiile locale ale Consiliilor Locale si Consiliul Judetean Hunedoara. Primele lucrãri au loc în Lupeni si apoi la Uricani. „În Lupeni vom avea lucrãri foarte mari în Cartierul Stefan, unde se va reabilita total. La Uricani se reabiliteazã o jumãtate de oras, plus cei din Câmpul lui Neag. La ora aceasta, ei nu au apã potabilã, dar dupã lucrãrile ample pe care le vom face, ei vor avea apã potabilã”, a mai  adãugat Costel Avram.  La Lupeni vor fi reabilitati nu mai putin de 17 km de retea, iar la Uricani alti 7 km, plus alti 8 km ce vizeazã extinderea retelelor apã la Câmpu lui Neag. Lucrãrile, însã, vizeazã si zone din toate celelalte orase ale Vãii Jiului.

Diana Mitrache