Un nou incident extrem de grav zguduie Politia Lupeni. Acesta are loc la o lunã de zile de când un tânãr s-a spânzurat în sediul politiei municipale, chiar sub nasul ofiterului de serviciu. De aceastã datã un politist angajat  la Ordine Publicã îsi acuzã superiorul cã l-a agresat si tâlhãrit în sectia de politie.

Altercatia în urma cãreia un agent de ordine publicã de la Lupeni a ajuns pe patul de spital a avut loc luni noapte, în sediul politiei, chiar la intrarea în turã a angajatului. Agentul Iustinian Ivanciuc sustine cã a fost bãtut de superiorul sãu, comisarul Romeo Amurãritei, seful Politiei Lupeni, pentru cã nu a vrut sã-i dea o insignã care-l legitimeazã ca angajat al Politiei Române. Amurãritei ar fi vrut sã-i ia însemnul dupã ce subordonatul sãu a fost sanctionat de comisia de disciplinã din cadrul IPJ Hunedoara cu destituirea din politie începând cu 19 iulie a.c. „M-am prezentat luni la serviciu, la schimbul 3 si acolo era seful Politiei Lupeni, comisarul sef Amurãritei Romeo care mi-a zis cã vrea sã vadã legitimatiile si insignele.

I-am arãtat legitimatia si mi-a spus >unde e insigna? I-am zis cã este acasã, ca sã nu le pierd pe amândouã. L-a trimis pe un coleg cu mine acasã si am luat insigna.

I-am arãtat-o si mi-a zis sã i-o dau. Eu i-am spus cã mi-a fost datã de inspectorul sef de la Deva, nu pot sã dau decât inspectorului sef sau unui for superior.

Într-o fractiune de secundã a venit în spatele meu, m-a imobilizat si atunci am intrat în alertã si m-am zbãtut. M-a împins si el si am dat cu capul de un zid din interiorul politiei. A strigat la un coleg, a venit un agent si mi-a apucat mâna. Comandatul mã trãgea de cealaltã mânã si crucificat asa, eu am încercat sã scap. Am cãzut în genunchi, am încercat sã mã ridic si atunci m-am trezit cu un pumn sau cot în fatã, tot în zona unde m-am lovit de zid”, a declarã politistul agresat, Iustinian Ivanciuc. Comisarul Amurãritei n-a putut fi contactat pentru a rãspunde acuzatiilor aduse de subalternul sãu.

IPJ a cerceteazã cazul

În schimb de la IPJ Hunedoara, inspectorul Bogdan Nitu spune cã s-a declansat o anchetã în acest caz. „Împotriva fostului politist s-a luat mãsura disciplinarã destituirii din functie ca urmare a unor abateri disciplinare pe care acesta le-a comis. El s-a prezentat la sediul Politiei Municipiului Lupeni, acolo unde si-a predat insigna si legitimatia. Ulterior s-a prezentat la Politia Municipiului Petrosani si a declarat cã ar fi fost agresat de cãtre seful Politiei Lupeni. Aceastã reclamatie face obiectul certãrilor de care se vor ocupa procurorii Parchetului de pe lângã Tribunalul Hunedoara. În paralel conducerea IPJ Hunedoara a declansat o verificare internã cu privire la aspectele sesizate de cãtre fostul politist”, a precizat purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, inspector Bogdan Nitu.

Internat la neurochirurgie

Agentul a ajuns la Spitalul Municipal Lupeni unde a primit tratament, însã pentru cã acuza dureri mari de cap a fost transferat la clinica din Petrosani si internat pe sectia de neurochirurgie. Pe fata politistului se vãd urme de lovituri, iar medicii din Petrosani îl vor supune unor examene amãnuntite dat fiind faptul cã bãrbatul acuza dureri. Ivanciuc pentru moment „este în stare bunã, echilibrat dar acuzã dureri si ameteli”, a precizat directorul medical al Spitalului de Urgentã Petrosani, dr. Nicolae Ciugulea.

Ivanciuc are dispute cu superiorul sãu de mai mult timp si l-a reclamat la sefii IGPR. Nu este

singurul care a avut curaj sã-si înfrunte seful. „L-au reclamat si alti colegi

pentru abuz în servici si pentru faptul cã-si bate joc de noi, agentii de ordine publicã. Eu l-am reclamat la Corpul de control al ministrului pentru abuzuri, înjurãturi si amenintãri”, spune agentul.

Sustine cã a fost bãtut si tâlhãrit

Acesta afirmã cã a fost agresat si tâlhãrit de superiorul sãu. „Practic am fost tâlhãrit în politie pentru cã eu consider cã deposedarea de un bun prin constrângere sau prin faptul cã îl pui pe om în imposibilitatea de a se misca e tâlhãrie. Am fost tâlhãrit de comandatul Politiei Lupeni pentru cã el m-a imobilizat, m-a lovit de douã ori, m-a trântit pe jos si agentul celãlalt mi-a luat fãrã voia mea acea insignã”, mai afirmã Iustinian Ivanciuc. Politistul a fost dat afarã din structurã pe motiv cã în februarie 2012, în timpul serviciului, ar fi dormit douã ore în sediul Primãriei Lupeni. Un alt motiv este cã si-a pãrãsit sectorul cu o masinã civilã, ceea ce agentul spune cã sunt înscenãri si nu se face vinovat de acuzatiile pentru care a fost demis. Pe de altã parte, luna trecutã un alt incident revoltãtor s-a petrecut chiar în sediul Politiei Lupeni. Un tânãr suspectat de o infractiune a fost dus de o patrulã la politie pentru audieri si lãsat nesupravegheat în sala de asteptare unde s-a spânzurat de un calorifer cu cureaua de la pantaloni. Bãrbatul a murit câteva zile mai târziu la Spitalul Municipal Lupeni.

Maximilian Gânju