Duminicã, în fata primãriei din Petrosani, fanii bibliotecarului Avram Iancu sunt asteptati sã îl conducã spre marea aventurã, pe Dunãre. Tânãrul care a trecut înot Canalul Mânecii vrea acum sã înoate, tot fãrã costum special, în Dunãre si nu oricum, ci de la izvoare, la vãrsare.

Periplul sãu înot începe în Germania, acolo unde izvorãste Dunãrea si, timp de 60 de zile îl si putem urmãri live pe site-ul sãu.  „Sunt 2.860 de km si mi-am propus sã parcurg o medie de 50 km /zi si, dacã ne tinem de grafic, asta ar însemna 60 de zile. Undeva în 20 august ar trebui sã ajung în Portul Sulina ”, a spus Avram Iancu, înotãtorul care a reusit performanta uluitoare de a traversa Canalul Mânecii.  Avram Iancu a fãcut ultimele sale antrenamente si chiar miercuri a înotat timp de 10 ore în Mures, iar acum se pregãteste de o nouã mare aventurã a vietii sale.

„M-am pregãtit încã din 1 decembrie anul trecut, la bazinul din Petrosani. Am înotat acolo aproape zilnic, apoi, când apele s-au dezghetat, am înotat în apele din spatele casei mele si, dupã cum stiti, am realizat si douã antrenamente mai lungi, pe douã râuri importante ale patriei, Siret si Mures”, a mai  adãugat înotãtorul. Avram Iancu este bibliotecar si spune cã ideea de a face acest traseu pe Dunãre l-a inspirat din biblioteca unde lucreazã si vrea ca astfel sã îi îndrume pe copii sã citeascã,  indiferent dacã o fac dintr-o carte, sau de pe un alt dispozitiv electronic.  „Am recitit cartea „Pilotul de pe Dunãre”, romanul care descrie o cãlãtorie fascinantã si cãruia vreau sã îi dau pur si simplu viatã, în speranta si în dorinta ca generatia tânãrã sã gãseascã plãcerea lecturãrii în mod clasic. Si, în acelasi timp, tinerii vor putea sã urmãreascã, pe display-ul telefoanelor mobile, evolutia mea prin GPS, încercând sã facem o simbiozã astfel, între clasic si modern, între cartea,  pe suport de hârtie si internetul, douã lucruri ce nu se bat cap în cap, ci sunt complementare si se completeazã reciproc”, a conchis bibliotecarul. Duminicã la ora 11,00, suntem asteptati în fata primãriei din Petrosani, acolo de unde, cel care a cucerit Canalul Mânecii va pleca într-o nouã mare aventurã. Nu îi va fi usor, dar la final, spune cã vrea sã aprindã o fãclie într-un vechi far de la Sulina.

Diana Mitrache