A scãzut simtitor numãrul celor care vin de bunã-voie sã doneze sânge. Când au nevoie, medicii stiu la cine sã apeleze, pentru cã donatorii vechi sunt gata imediat sã vinã în ajutor, asa cum au fãcut-o mereu, însã, în Valea Jiului, restrângerea mineritului se resimte chiar si în acest domeniu.

Sunt mai putini mineri, iar ei erau cei care veneau periodic sã doneze. „Dacã pânã acum câtiva ani, media eram cam de 200 de donatori pe lunã, acum a scãzut la 160, maxim 170. Avem donatori din toate categoriile. Si femei si bãrbati, dar predominã bãrbatii, în general, mai multi oameni care lucreazã în minerit si, din pãcate, dupã cum stim mineritul e pe cale de disparitie, la fel ca si donatorii care se împutineazã mereu”, a spus dr. Constantin Gheorghiu, medic specialist de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Petrosani.

Restrângerea mineritului, dar si schimbarea legislatiei în domeniu a fãcut sã scadã numãrul acestor donatori.   „Cei care doneazã au avantaje, sigur, nu ca mai acum multi ani, când primeau douã zile libere, plãtite. Acum, au liber doar în ziua donãrii. E si vina noastrã. Poate si faptul cã nu mai au aceleasi avantaje, cu toate cã în Occident, de exemplu, se merge pe donare de bunã-voie si fãrã niciun avantaj. La noi, încã se mai lucreazã la aceastã problemã, însã, donatorii vechi sunt oamenii seriosi si care vin atunci când îi chemãm, cã avem nevoie de ei, urgent. Pe aceastã armatã ne putem baza”, a mai adãugat medicul specialist. Ziua mondialã a donatorului de sânge este sãrbãtoritã în fiecare an, la 14 iunie, de tãri din întreaga lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor de sânge si, în acelasi timp, prin sãrbãtorirea acestei zile se doreste cresterea gradului de constientizare a nevoii de donatii de sânge. În aceastã zi, însã, la Petrosani, la Centrul de transfuzii sanguine ce  alimenteazã spitalele din toatã Valea Jiului, si nu numai, s-au prezentat doar 2 voluntari, care au donat sânge.

Diana Mitrache