DUPÃ 27 DE ANI / Mineriada se întoarce împotriva liderilor din Vale

Ion Iliescu va fi cercetat penal pentru infractiuni contra umanitãtii. Înalta Curte a anuntat, în 2015, cã a început cercetarea penalã împotriva fostului presedinte al României. Asta, dupã ce pentru acea Mineriadã, singurul care a fãcut puscãrie a fost Miron Cozma si el a stat dupã gratii, pentru mineriade, 11 ani.

Fosti lideri ai minerilor din acea vreme spun cã se fac acum, poate, câteva greseli si cã se pune presiune pe multi alti lideri si oameni importanti din acea vreme, dar în mod nejustificat.

„Dintre colegii care au fost în minerit, la ora actualã, existã o ordonantã de punere sub acuzare pentru Miron Cozma, Matei Drella, fostul lider de la Bãrbãteni, Petre Brait, lideri care, la vremea respectivã, fãceau parte din conducerea LSMVJ (Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului). În afara lor, din câte stiu, mai sunt pusi sub acuzare si fostul ministru secretar de stat de la vremea respectivã Burlec si s-ar pãrea cã sunt si o seamã de fosti directori de la acea vreme. Bine, într-un fel, nu este, pentru cã, asa cum s-au gãsit urmasi ai victimelor de la vremea respectivã, oameni care au fost bãtuti de mineri, cred cã ar fi fost interesant, dacã, de pe aceleasi poze, i-ar fi identificat si pe cei care i-au lovit pe  aceia”, a declarat Costel Postolache, fost presedinte ex. al LSMVJ.

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmãrit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitãtii, respectiv reprimarea violentã a manifestatiei din Piata Univeristãtii. Altercatia de acolo s-a soldat cu decesul a patru persoane si rãnirea prin împuscare a altor trei, precum si vãtãmarea corporalã si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane. Costel Postolache a spus, însã,  cum de altfel a sustinut si Miron Cozma, cã minerii nu au ajuns în data de 13 iunie si doar din 14, iar acum sunt cercetati doar cei din Vale, desi acolo au ajuns ortaci din toatã România, la îndemnul presedintelui tãrii.

„Minerii, în Bucuresti, au ajuns doar pe data de 14 si nu au fost acolo în 13. În schimb, pe data de 13, pe strãzile Bucurestiului, dacã ne aducem aminte, au fost prezenti muncitori de la fabricile si uzinele de acolo: IMGB, Republica, absolut toate. Si mi se pare incorect cã, atunci, nu au fost doar minerii din Valea Jiului, ori, dacã stãm sã analizãm, sunt pusi sub acuzare doar cei de aici. Au fost mineri din Maramures, Bucovina, zona Olteniei, dar cei care sunt pusi sub acuzare sunt doar din Valea Jiului”, a mai spus Postolache. Minerii sunt o breaslã ce are în sânge solidaritatea, iar plecarea la Bucuresti s-a fãcut pe un astfel de fond. O spun si acum, la 27 de ani, cei care au condus cândva sindicatele ce numãrau 40.000 de membri.

„Nu consider cã au fost manipulati. O spun de câte ori este nevoie. Mineritul este o meserie care te solidarizeazã, unul cu celãlalt. Minerul, niciodatã, nu-si va lãsa ortacul în surpare. În perioada respectivã, chiar fuseserã alegerile în mai 1990 si se tot continua cu ocuparea Pietei Universitãtii. Pe miner, nu-l poti controla, indiferent ce lider de sindicat poti fi. Însã, ca lider esti obligat sã te pui în fata loc, cã sunt cei care te-au ales. Eu, acum, nu pot spune, si nici nu se poate demonstra, cã vreun lider a lovit pe cineva. Dar, tot la fel, pot spune cã liderul de sindicat nu putea sã adune toti oamenii si sã îi trimitã la Bucuresti. Mai ales cã, cei care au lucrat în minã, stiu cã sunt niste regulamente. La vremea aceea, nu erau telefoane mobile, doar ce se vedea la tv si nu puteai sã iesi din minã, doar dacã cineva îti dãdea un ordin, care putea sã vinã doar de la ofiterul de servici, care trebuia sã stipuleze asta în procesul verbal între schimburi”, sustine fostul presedinte executiv al Ligii Minerilor din Valea Jiului. Postolache spune cã acum sunt o serie de oameni ce sunt pusi sub acuzare si unii dintre ei, dupã ce altii ar fi dat declaratii la Bucuresti. Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 este si acum, la aproape 3 decenii, o piatrã de moarã pentru cei care locuiesc în Valea Jiului. Pe 23 decembrie 2016, procurorii militari au decis punerea în miscare a actiunii penale, sub aspectul sãvârsirii de infractiuni contra umanitãtii, fatã de fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul director al SRI Virgil Mãgureanu în dosarul “Mineriada din 13 — 15 iunie 1990”.

De asemenea, au fost pusi sub urmãrire penalã Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Nicolae Dumitru, fost prim-vicepresedinte al Frontului Salvãrii Nationale (FSN); general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României si sef al Directiei Procuraturilor Militare, dar si mai multi lideri ai minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma,  sau Matei Drella. Parchetul Militar a anuntat cã, în acest dosar, urmãrirea penalã se efectueazã, în continuare, fatã de alti 18 suspecti, sub aspectul sãvârsirii acelorasi infractiuni de crime împotriva umanitãtii.

Diana Mitrache

One thought on “DUPÃ 27 DE ANI / Mineriada se întoarce împotriva liderilor din Vale

  • 14 iunie 2017 at 12:17
    Permalink

    Postolache, locul tau e dupa gratii, pentru subminarea economiei nationale. Slabeste-ne cu panseurile tale infantile.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *