Au mai ramas cel putin sase luni pana la instalarea sezonului rece, iar sistemul de termoficare din Valea Jiului este in aer. A avut loc o dezbatere privind soarta acestui sistem, insa nu s-a desprins nicio concluzie clara.

Doi ministri vor trebui sa raspunda la o intrebare legata de soarta termoficarii. Senatorul PNL, Carmen Harau, cere explicatii ministrilor Dezvoltarii si Energiei privind viitorul sistemului de termoficare din Valea Jiului.  “Sistemul de termoficare din Valea Jiului (municipiile Petrosani, Vulcan, Lupeni si orasele Petrila, Aninoasa si Uricani) se afla intr-o situatie dezastruoasa. Autoritatile locale si judetene cauta de mai multi ani solutii de a asigura caldura si apa calda pentru populatie, pentru institutiile publice din  subordine (spitale, scoli, etc.) precum si pentru agentii economici privati. Toate aceste demersuri, inclusiv infiintarea unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara cu acest domeniu de activitate nu s-au concretizat. Autoritatile locale au solicitat, in repetate randuri, si au invocat argumente pertinente, ca acest sistem de termoficare sa fie preluat de Complexul Energetic Hunedoara, dat fiind ca termocentrala Paroseni, structura economica ce asigura productia si transportul termic este parte a complexului. Refuzul a fost motivat de starea de insolventa a CEH si/sau de ineficienta economica”, arata Carmen Harau intr-o interpelare adresata ministrului Dezvoltarii, Sevil Shaidehh si ministrului Energiei, Toma Petcu.  Cei doi ministri vor  trebui sa spuna care este perspectiva pentru sistemul centralizat de termoficare din Valea Jiului.

“Totodata, in cadrul discutiilor, au fost analizate si solutii de a implementa un proiect la nivelul Vaii Jiului pe fonduri europene sau guvernamentale. Avand in vedere aceste aspecte si, mai ales realitatea, ca in fiecare sezon rece, un numar important de cetateni din Valea Jiului sufera de frig, va rog sa ma informati cu privire la demersurile pe care o sa le intreprindeti, in acest sens, sau cu privire la orice proiect al ministerelor domeniilor voastre, pentru a rezolva aceasta situatie”, mai arata senatorul Carmen Harau. Edilii ar dori ca sistemul sa fie preluat de Complexul Energetic Hunedoara, pentru a elimina veriga intermediara, in speta, societatea de termoficare. Municipalitatea de la Petrosani a platit  subventii la incalzirea in sistem centralizat in perioada 2012-2017 suma de 5.674.734 de lei pentru cei putin peste 2000 de abonati racordati la serviciu. Totodata, in anul 2016, municipalitatea a facut plati catre termoficare in suma de 1,9 milioane de lei, iar in 2017 platile au fost de 1,2 milioane de lei.  In plus, in perioada 1998-2014 s-au realizat investitii in suma  de 31.280.000 de lei.

Monika BACIU