Celebrul paleoartist canadian Brian Cooley a revenit in Romania si este, pentru cateva zile, oaspete al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti – si al comunitatii din zona.

Pe parcursul zilelor petrecute in Tara Hategului, Brian Cooley va discuta conceptul de realizare a Muzeului Dinozaurilor din Transilvania, impreuna cu echipa Geoparcului, cu reprezentanti ai Asociatiei GeoD  pentru Promovarea Geodiversitatii si ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (INCD) – GeoEcoMar, dar si cu autoritatile locale. Muzeul va fi amenajat in satul Tustea, din comuna General Berthelot, iar in perioada urmatoare vor fi identificate programe de finantare care sa permita punerea in practica a unui astfel de proiect. Realizarea acestui muzeu, alaturi de celelalte obiective de vizitare ale Geoparcului, va contribui la dezvoltarea turismului sustenabil in Tara Hategului si transformarea acestei zone intr-o veritabila Capitala a Dinozaurilor  din Romania. Totodata, obiectivul va reprezenta un centru de dezvoltare de noi proiecte si programe  educationale si de cercetare menite sa promoveze  diversitatea Geoparcurilor Internationale UNESCO.

Brian Cooley a fost bucuros sa afle ca in ultimii ani, doi dintre dinozaurii creati de el, Magyarosaurus dacus si Zalmoxes robustus, au fost prezenti la o multime de evenimente din Geoparc, dar si din tara, iar o alta lucrare a sa, Balaurul bondoc, expusa la sediul din Hateg al Geoparcului, atrage un numar tot mai mare de vizitatori. De asemenea, el  s-a declarat incantat de  programul de voluntariat, de activitatile educationale si de cercetare stiintifica derulate de Geoparcul International UNESCO si de Universitatea din Bucuresti.  Si pentru ca cei trei dinozauri sa arate cat mai bine in fotografiile turistilor interesati sa vada creaturile care populau fosta Insula a Hategului in urma cu 70 de milioane de ani, Brian Cooley le va reimprospata aspectul astfel incat sa le ofere si mai multa atractivitate. In aceasta actiune el va fi urmarit cu mare atentie si ajutat de Voluntarii si Ambasadorii pentru Geoparc.  Vizita lui Brian Cooley in Tara Hategului se va incheia marti, 13 iunie 2017. In calatoria sa in Romania, Brian Cooley este insotit de prietenul sau Dieter Schlaffke, cel care a donat cea mai mare suma de bani in cadrul proiectului de crowdfunding care a facut posibila calatoria lui Magyarosaurus dacus din Canada in Romania. De asemenea, Dieter a turnat in fibra de sticla machetele celor trei dinozauri pitici creati de Brian Cooley. Inainte sa ajunga in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Brian si Dieter au mai vizitat Delta Dunarii si nava Mare Nigrum a INCD GeoEcoMar din portul Constanta.