Zeci de angajati ai termocentralei de la Mintia au întrerupt lucrul. Circa 100 de energeticieni solicitã pãstrarea locurilor de muncã, prezenta ministrului Toma Petcu, dar si alte revendicãri care încã nu le-au fost luate în seamã.

Ultimul protest de la Mintia a avut loc în urmã cu o lunã de zile. Din lipsa echipamentului de protectie, neacordat începând cu anul 2014, oamenii au refuzat preluarea serviciului de turã.

„Oamenii solicitã prezenta ministrului Energiei pentru discutii legate de viitorul termocentralei, implicit a locurilor de muncã, niste corectii salariale promise de domnul Stancu la celãlalt protest si neonorate. A înfiintat o comisie care pânã în data de 31 mai trebuia sã aibã niste rezultate, dar s-au amânat. Între timp domnul Stancu si CA-ul au o majorare substantialã a salariului”, a declarat Cristian Istoc, presedintele  Sindicatului Solidaritatea Hunedoreanã.

Totodatã, cei de la Mintia cer si renegocierea plãtilor compensatorii, acordate în caz de disponibilizare. La momentul de fatã, potrivit CCM-ului în vigoare, în cazul concedierilor colective se vor acorda salarii compensatorii astfel angajatii care mai au un an pânã la pensie vor beneficia de un salariu mediu brut (3400 lei brut), salariatii care mai au între unu si trei ani pânã la pensie – trei salarii medii brute pe unitate, salariatii care au mai mult de trei ani pânã la pensionare vor beneficia de sase salarii medii brute.

“Oamenii cer si majorarea plãtilor compensatorii în CCM. Vrem renegocierea în baza programului de închidere, sumele sã fie similare cu cei de la Închideri, 37.000 – 40.000”,  a mai spus sursa citatã.  Salariatii de la Mintia vor continua protestul pânã când ministrul Energiei, Toma Petcu va discuta cu ei.  “Functionarea Termocentralei Mintia este asiguratã la aceastã orã, de schimbul 3. Conducerea nu are solutii legale pentru asigurarea schimbului de turã. În patru ore, trebuia asigurat personalul pentru preluarea schimbului. În caz contrar, se trece la oprirea în sigurantã instalatiei. La ora 11 trebuia datã dispozitia de oprire. Încã nu au hotãrât acest lucru, deci se functioneazã în continuare cu risc mare pentru securitatea lucrãtorilor si a instalatiilor”, a mai declarat Istoc. Celor 50 de angajati care protestau, la primele ore ale diminetii, la termocentrala Mintia li s-au alãturat si cei de la sectia PRAM – AMC. Existã riscul ca termocentrala sã fie opritã.

Monika BACIU