Rãmân 4 unitãti miniere si, în anul urmãtor, activitatea nu se va separa, desi singura solutie viabilã pentru Complexul Energetic Hunedoara este divizarea.

Sindicatele din minerit sustin un astfel de program, mai ales cã asta înseamnã accesarea unui ajutor de stat si activitate prelungitã la minele Lonea si Lupeni. „În momentul de fatã, ca si în perioada urmãtoare, vom desfãsura activitatea în cadrul aceleiasi structuri, aproape un an”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH. Minele vor rãmâne si mai apoi în cadrul aceleiasi structuri si doar partea energeticã ar putea sã se divizeze, dar peste un an de zile. Atât va dura separarea.

„Toate cele 4 mine vor functiona într-o structurã singularã. Regulamentul 787, în baza cãruia se acordã ajutorul de stat impune doar contabilitãti separate. În ceea ce priveste despãrtirea activitãtii de minerit, de cea de energie, calendarul este unul mai lung. Ar fi undeva la peste 200 de zile”, a mai adãugat Câmpean. Complexul Energetic Hunedoara a luat fiintã în septembrie 2012 si include douã centrale, cea  de la Mintia si cea de la Paroseni (cu o capacitate de 133 MW) precum si 4 exploatãri miniere de huilã.

Diana Mitrache