O linie verde de transport în comun, cu autobuze actionate electric, ar putea fi alternativa la transportul monopolizat de acum, din Valea Jiului.  Toti primarii s-au întâlnit ieri la prânz la Vulcan, unde va fi chiar autobaza, iar vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Daniel Andronache a si spus cât de importantã ar fi o astfel de investitie pentru zona de sud a judetului nostru.

„Înseamnã conditii bune de trafic, preturi mici pentru bilete, posibile gratuitãti. Deasemenea, mobilitatea fortei de muncã ce se poate deplasa foarte usor, asa cum preconizãm noi, cã se va dezvolta Valea Jiului si va fi nevoie de aceastã mobilitate ”, a declarat Daniel Andronache, vicepresedintele CJH. Proiectul se cifreazã la aproximativ 10 milioane de euro si autobuzele actionate electric vor  circula ca alternativã la singura firmã de transport care acum detine monopolul, cu maxi-taxiuri. Totusi, sunt si edili care au ridicat câteva probleme. Unul este cel de la Lupeni.  „Este un beneficiu pentru noi, dar la Lupeni am avea o problemã tehnicã si am solicita un sprijin, tinând cont cã, în zona Bãrbãteni, trece pe sub linia electricã de înaltã tensiune de la calea feratã. Acolo va fi o problemã, care va trebui gânditã. În rest, ne-ar avantaja cã s-ar face conexiunea directã cu Petrosaniul, dar sperãm cã se va gãsi o solutie tehnicã si la calea feratã”, a precizat Iacob Mesaros, primar interimar la Lupeni Altii, însã, vãd din asta doar un avantaj. Mai ales cã, spre exemplu la Aninoasa, circulatia ar fi mult usuratã.

„La noi sunt 6 microbuze care fac naveta Petrosani –Aninoasa, dar sunt de capacitate micã, elevii stau înghesuiti, cei 9 care fac naveta sã lucreze la Petrosani, la fel, deci ar fi foarte benefic un transport ecologic prin care autobuzele de capacitate mare sã circula la intervale orare foarte mici si atunci oamenii vor circula în conditii normale”, a spus Nicolae Dunca, primar la Aninoasa. Despre conditii mai bune au vorbit la întâlnirea de la Vulcan toti primarii, care sperã ca pânã în toamnã sã acceseze fonduri europene pentru a avea o astfel de infrastructurã viabilã în zonã. „În principiu, idee este bunã. Vom vedea exact care sunt pasii de urmat si ce înseamnã cã impact asupra bugetelor locale. Dar, din ce stiu eu, investitia se va face pe fonduri europene si contributia ar trebui sã fie de 2%”, a completat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  „Am avut aceastã idee cu multi ani în urmã, sã facem transportul cu autobuze electrice si, din pãcate, s-au schimbat lucrurile si au apãrut alte norme privind fondurile europene si atunci, am discutat cu CJH ca azi sã facem o întâlnire, sã stabilim datele principale pentru a constitui ADI pe Valea Jiului, cu un aport al Consiliului Judetean si sã facem acest proiect, pe fonduri europene, pentru transportul de la Uricani, pânã la Lonea”, a conchis Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Autobaza va fi la Vulcan, iar proiectul ar trebui sã prevadã douã statii de încãrcare pentru bateriile autobuzelor. Pânã în toamnã vor fi perfectate toate aceste aspecte si, mai apoi, va fi accesat draftul de finantare.

Diana Mitrache