Desi s-a vorbit despre faptul cã deponeul de la Bârcea Mare este operational deja, gunoiul din Valea Jiului tot la Horezu pleacã.  Asta spune si primarul din Vulcan, Gheorghe Ile, care asteaptã o decizie de la Deva, asa încât sã poatã sã îsi facã si socotelile pentru taxele, ce nu neagã cã ar urma sã creascã de luna viitoare.

„Noi nu am reusit sã facem toate demersurile pentru a depozita deseurile la Bârcea. Domnul director (n.r de la Pregoterm), este la Bârcea, pentru a se informa cu privire la toate taxele si sumele ce trebuie plãtite pe tona de deseuri, tratamentul, depunerea si selectarea lor. Dupã ce le punem pe hârtie, venim în fata Consiliului local si, dacã vor trebui fãcute modificãri, le vom face, conform calculelor. Dupã ce vom primi toate aceste taxe ce urmeazã sã fie plãtite, inclusiv de transport, toate se împart la numãrul de locuitori ai Vulcanului si gãsim care este suma necesarã pentru gunoi”, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Din luna iulie se preconizeazã o crestere a pretului la gunoi, nu doar la Vulcan, iar pânã atunci, cel putin în aceastã localitate, a început campania de verificare a apartamentelor, caselor si locuintelor, pentru a stabili numãrul celor care trebuie sã si plãteascã pentru gunoi.

„Am trecut la verificarea în cartiere, prin sondaj, la anumite familii, sau, în mod deosebit, unde nu avem contracte încheiate cu cetãtenii, dupã numãrul de apartamente care existã în bloc. Nu s-au constatat mari diferente, doar cã nu figurau una sau douã persoane, sau cã nu au contracte încã, dar urmeazã sã le asigurãm si mai ales la locuintele particulare, vom duce pubele”, a completat Gheorghe Ile.  Taxa pe gunoi va fi stabilitã de fiecare primãrie în parte si va tine cont de gradul de selectare al deseurilor, dacã se va face corect colectarea selectivã  a lor, dar si de numãrul populatiei.

Diana Mitrache