Peste 250 de bãrbati din Valea Jiului s-au asezat marti, de la prima orã, pe scãrile Complexului Energetic Hunedoara. Vor sã munceascã la minã.

Sunt tineri, care nu prea au avut experientã, dar care ar putea sã facã fatã, ori fosti mineri chiar, care vor sã revinã, ca sã nu mai fie sclavi prin Europa. Oamenii s-au înghesuit, imediat ce au fost schimbate conditiile de concurs si nu li s-a mai cerut calificarea pe fiecare post. Deocamdatã, însã, se fac angajãri pe posturile rãmase vacante la mina Vulcan, iar oamenii spun cã sunt interesati.

„Am mai lucrat la cablaje, dar cred cã minerii câstigã mai bine. Sunt tânãr si cred cã pot mai mult. Stiu cã e greu în minã, pentru cã si tatãl meu a lucrat acolo, dar vreau sã muncesc”, a spus un tânãr care si-a depus marti dosarul. „Am trei copii si sunt toti la facultate. Am lucrat, în ultimii ani, în strãinãtate, dar m-am sãturat. Sunt mereu la negru, iar acum mã pregãtesc de pensie. Am mai lucrat la minã si m-am disponibilizat cu prima transã. Acum chiar vreau sã revin”, spunea, la rândul de depunere al dosarelor, un alt miner, în timp ce un altul le explica celor de la coadã cã munca de miner nu e deloc usoarã. „Eu lucrez acolo. Mai am un pic si ies la pensie. E greu, dar nu ai ce sã faci aici, dacã nu lucrezi la minã”, a explicat omul, venit cu un prieten sã-si depunã dosarul. Complexul Energetic Hunedoara a scos la concurs, la mina Vulcan 100 de posturi, însã, nu toate au fost ocupate.  Acum se fac înscrierile pentru cele rãmase neocupate. Mai apoi, însã, vor fi scoase la concurs si locurile la mina Livezeni, unde sindicatele spun cã este nevoie de aproximativ 128 de persoane  În oferta angajãrilor de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara se regãsesc 20 posturi de muncitor necalificat subteran pentru Sucursala E.M. Vulcan; 8 posturi de lãcãtus subteran pentru Sucursala E.M. Vulcan; 1 post de mecanic locomotivã pentru Sucursala PRESTSERV Petrosani; 2 posturi de sef manevrã pentru Sucursala PRESTSERV Petrosani.  Cei interesati au posibilitatea ca, în perioada 6 – 8 iunie 2017, între orele  9.00 – 12.00, sã depunã dosarele cu documentele necesare, la sediul S.CEH-S.A. din Petrosani.

Diana Mitrache