Noul film documentar semnat de Andrei Dãscãlescu, Planeta Petrila, o productie FILMLAB în coproductie cu HBO Europe, va avea primele proiectii din România chiar în Valea Jiului.

“PETRILA, o lume ce nu seamãnã cu nicio asezare posibilã, cu NIMIC si NIMENI de NICÃIERI…” este citatul ce stã scris pe un zid la intrarea în orasul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cãrbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil. Planeta Petrila urmãreste, timp de trei ani, douã lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist si activist, si cea a minerului-brigadier Cãtãlin Cenusã.  Ambele personaje se luptã cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clãdirile istorice ale minei, pe care le viseazã transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-si transfera brigada la o altã minã, consideratã „viabilã”.

Documentarul realizeazã portretul unei lumi rãmase fãrã perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistenta prin artã, pãstrarea identitãtii sau alternativa culturalã a unui oras în era post-industrialã.

3-1

3-2

Planeta Petrila a avut premiera mondialã în cadrul sectiunii First Appearance Competition a Festivalului International de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016 si va putea fi vãzut în avanpremierã în România chiar la Petrila, pe 4 iunie. Filmul va fi , apoi, proiectat la Festivalul International de Film Transilvania, la Cluj Napoca, pe 8 iunie.

Andrei Dãscãlescu: „Cred cã e o datorie moralã sã arãt prima datã filmul la el acasã, în Petrila. Sunt sigur cã voi avea emotii mai mari la Petrila decât la premiera mondialã de la Amsterdam. Mi-as dori sã organizãm proiectii speciale si în Lupeni, Vulcan si Petrosani, dacã gãsim receptivitate din partea autoritãtilor. Îmi doresc ca acest film, la care am lucrat aproape 4 ani, sã fie vãzut de toatã lumea din Valea Jiului.” Documentarul va avea premiera la HBO România pe 22 iunie, iar premiera în cinematografe va fi pe 23 iunie. Cunoscut publicului pentru Constantin si Elena pentru care a luat Premiul ’First Appearance’ la IDFA, în 2008 si ’Premiul pentru Debut’ la TIFF în 2009, Andrei Dãscãlescu semneazã regia, scenariul si imaginea pentru Planeta Petrila, cel de-al doilea film documentar de lung-metraj al sãu. Montajul este realizat de Mircea Olteanu, Stefan Pârlog si Andrei Dãscãlescu iar sunetul de Ioan Filip si Dan-Stefan Rucãreanu. Producãtorul filmului este Anamaria Antoci, iar coproducãtori: Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David si Andra Radu (HBO România).  La proiectia din Petrila vor fi prezenti invitati din tarã: cineasti, jurnalisti si cinefili, iar pe lângã proiectia filmului, se va organiza o expozitie de fotografie si o discutie cu publicul si invitatii. Mai multe informatii despre eveniment si film pot fi gãsite pe pagina de Facebook Planeta Petrila, paginã cu aproape 10.000 de urmãritori: www.facebook.com/planetapetrila