Nu mai putin de 17 familii ce locuiesc în  casele din zona Jupâneasa, aflatã la intrarea în municipiul Petrosani, sunt bransate, de ieri,  la un sistem performant de aductiune al apei. Cei de aici spun cã se descurcau cu greu pânã acum, cã apa avea sedimente în cantitãti mari si cã, uneori, luau apã de la un izvor din apropiere.

Acum, dupã ce au fost bransati la sistemul public, se aratã extrem de multumiti. Au venit chiar sã le multumeascã celor de la Apa Serv pentru cã au apã potabilã de calitate. „Am avut apã brutã, industrialã, de la Captarea Jupâneasa. A fost de la Mina Dâlja, s-a închis, apoi la mina Petrila, care si ea s-a închis si noi am fost pusi în situatia de a rãmâne fãrã apã. Singurul, nu cã spun vorbe mari, dar domnul manager general Costel Avram a fost cel care a spus cã toatã lumea trebuie sã aibã apã si, pânã la ultima casã avem acum apã. Acum este foarte bine”, a mãrturisit Florea Rusu, localnic din aceastã zonã.

Nu a fost nevoie de sãpãturi si totul s-a fãcut printr-un procedeu denumit relining, iar oamenii de aici s-au ales cu apã potabilã de calitate. Costel Avram, directorul Apa Serv, spune, însã, cã investitia este profitabilã, pentru cã aici, din cauza turbiditãtii, erau nevoiti sã consume cantitãti mari de apã, pe care o si tratau corespunzãtor. „Într-un an de zile, am dat ca 50.000 mc de apã, am facturat 420 mc si am încasat 340 mc. În primãvarã, oamenii au rãmas fãrã apã, ca a fost ger si trebuia sã gãsim o solutie, iar singura solutie care a fost pretabilã, era o investitie. Cei de la tehnic au gãsit-o. Am cumpãrat aproape 2.500 m de teavã si de azi (n.r 25.05.2017), au apã de cea mai bunã calitate”, a precizat Costel Avram, director general SC Apa Serv . Serviciul tehnic a gãsit, în acest loc, o solutie optimã, mai ales cã nu a fost nevoie de santuri si strada nu a fost sãpatã deloc. Totul a fost tras prin teava veche, investitia fiind fãcutã din fondurile proprii ale Apa Serv.  „Pentru realizarea lucrãrilor s-a folosit o tehnologie  modernã, printr-un sistem relining, care presupune introducerea unei conducte noi, prin cea existentã. Astfel, într-un timp record, s-au instalat peste 2.500 de metri de conductã de polietilenã, învelitã într-o protectie de polipropilenã”, a spus Florin Donisã, director Tehnic la Apa Serv. Lucrarea s-a realizat în 3 sãptãmâni, nicio groapã nu a fost necesarã, iar oamenii de aici au acum apã potabilã de calitate.

Diana Mitrache