O poveste incredibila, in care se vorbeste despre sclavagism modern, spalari de creiere, ceaiuri cu proprietatimiraculoase, dar si despre averi colosale. Povestite in soapta de vecinii Societatii „Copiii Soarelui”, o comunitate cu reguli stricte si inconjurata de un gard electrificat.La umbra Apusenilor, un fost miner a pus bazele Centrului de Meditatie Vipassana Dumbrava de Sus.

Aici locuiesc „Copiii Soarelui”, o societate cu reguli stricte, numita de unii localnici „sectanti” condusi de Ardelean Farcas, cel care sustine ca detine secretul vietii vesnice, pe care il impartaseste adeptilor. „Guru” de la Dumbrava de Sus este un personaj controversat, care lasa impresia unei averi colosale si in jurul caruia s-au tesut numeroase legende. Ca orice personaj controversat si el lasa o umbra de mister sa planeze asupra sa, dar nu se sfieste sa spune ca, de fapt., „spala creierul” adeptilor lui, in scopuri benefice, evident. Are o multime de adepti pe care sustine ca in initiaza in tehnicile de respiratie cu ajutorul carora vor trai pana la 800 de ani si sustine ca este specialist in plante medicinale – pe care le-a vandut si adeptilor lui Guru Bivolaru –dar si in purificare prin clisma cu argila.

Societatea Copiii Soarelui a luat fiinta cu ani de zile in urma, dar periodic in jurul ei apele se involbureaza, mai ales ca nu putin sunt cei care spun ca fostul miner ar folosi tehnici de manipulare avansate pentru a pune mana pe banii adeptilor lui, care ajung sa lucreze tot la el, dar gratuit. Detine zeci de hectare de teren, pe care cultiva de toate, rosii, castraveti, capsuni, catina sau chiar pepeni. Pentru autogospodarire, dar si pentru un venit suplimentar, pentru ca excedentul este vandut.

Strigate de ajutor pe Internet

Unii spun ca puterile lui Ardelean Farcas sunt reale iar odata trecut pragul Centrului de Meditatie Vipassana devii alt om. Un om pentru care totul se schimba, iar ceea ce ai stiut pana atunci despre societate nu mai inseamna nimic. Altii in schimb vorbesc despre spalari de creiere si practici necurate in spatele gardurilor electrificate, iar site-urile sunt pline de „strigate de ajutor”. „Copiii Soarelui” din Dumbrava de Sus, Ardelean Farcas sau „Adi”, vipassana.

Sechestrare de persoane, spalare de creiere, tratamente inumane si copii care nu merg la scoala, nu beneficiaza de medic, de educatie. Sunt indignat de ceea ce se intampla acolo in zilele noastre, vreau sa iau legatura cu cei care vor sa faca ceva in aceasta privinta (mai ales cu parintii care au copii acolo, ca si mine) pentru ca asa ceva sa nu se mai intample. Acesta este un strigat de ajutor!”, este unul dintre mesajele de care Internetul abunda. „E o mare escrocherie totul!! Acesti oameni ademeniti in “copiii soarelui” sunt realmente imbolnaviti fizic, psihic, moral. Asa- zisul ‘profesor’ este un escroc fara nici o idee de cultura indica, manipuleaza niste oameni vulnerabili, exploateaza realitatea lor de moment pentru a-i transforma in mana de lucru neplatita pentru terenurile pe care “domnul” Adi le exploateaza agricol, le anuleaza prin “tehnicile de meditatie” proprii identitatea, intelectualitatea, ii duce aproape de sucid. Imaginarul vindecator de SIDA, cancer si alte nenorociri ale lumii nu poate chiar problemele sufletului si ale mintii sa le vindece!”, spune un altul care semneaza “Fost copil al Soarelui – Deva”. Sunt altii insa care considera centrul de aici o binefacere, care chiar ajuta atat trupului, cat si sufletului.

Un bun contribuabil

Primarul din comuna Ribita, de care apartine satul Dumbrava de Sus, are cuvinte de lauda despre Ardelean Farcas si spune ca este un bun contribuabil, care nu a creat niciodata probleme. Mai mult, se implica in problemele sociale si in proiectele pe care le implementeaza comuna. “Este o colectivitate civilizata, care isi plateste taxele si impozitele si care mentine acea zona, unde populatia a scazut si este imbatranita. Detin mai multe case, cultiva pamantul, cresc animale si si-au adus chiar apa de la zeci de kilometri. La bugetul local, platile le fac la inceput de an si nu au venit niciodata sa ceara eu stiu ce favoruri. Sigur, suspiciuni mai sunt, ca si in cazul nostru, al tuturor, dar nu am avut niciodata probleme cu ei”, spune primarul Ioan Faur. Cat despre gardul electrificat, acesta spune ca „au ceva acolo”, dar pentru animale, nu pentru oameni. O singura chestiune ar avea edilul din Ribita sa le reproseze celor de la Centrului de Meditatie Vipassana, si anume faptul ca nu-si trimit copiii la scoala si spune ca a discutat cu ei pe aceasta tema.De asemena, Bogdan Nitu, purtator de cuvant al IPJ Hunedoara, a declarat ca nu exista nici un dosar in lucru prind „Copiii Soarelui”, dar, daca cineva se considera victima a vreunei infractiuni sau fapte penale, sa anunte imediat politia.

Carmen Cosman