Nu tremur la cutremur

La Petrosani a sunat, putin înainte de ora 10,00, alarma. Miercuri dimineatã la Petrosani, s-a resimtit un puternic cutremur cu epicentrul la Hateg. Primãria si institutiile din preajma acesteia au fost evacuate, sute de copii au fost prinsi în scoalã, iar zeci de oameni au avut de suferit în Casa de Culturã, dupã ce scãrile s-au prãbusit. Alti muncitori au fost prinsi sub dãrâmãturi, la grãdinita aflatã în constructie.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a sunat imediat la 112 si a cerut ajutoare, dupã ce a fost convocat comitetul pentru interventii în situatii de urgentã. „Este un exercitiu de alarmare si interventie, care presupune o situatie realã, pentru cã s-a produs un cutremur în zona Hateg. Sunt câteva pagube si la Petrosani, în Casa de  Culturã, Scoala I.G Duca. Cei de la ISU au creat un scenariu, împreunã cu cei de la Apãrarea Civilã.

3-1

A fost aleasã aceastã tematicã, pentru cã este cea mai complexã, de exercitiu, la riscurile ce pot apãrea în situatii de urgentã si atunci fiind cel mai complex eveniment, toate fortele pe care le avem vor trebui sã intervinã si sã vedem cât suntem de pregãtiti”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului  Petrosani.

Copiii au fost scosi, rând pe rând, din scoalã, cu ghiozdanele deasupra capului si dusi în sigurantã. În clãdirea scolii  a fost dus si un câine specializat în interventii si cãutare a victimelor, iar scenariul presupunea cã unul dintre elevii acestei scoli a rãmas în urmã, pentru cã era la toaletã, în momentul producerii cutremurului. Câinele l-a gãsit si a fost evacuat în sigurantã.

3-2

Cutremurul a fost simtit cu putere mai ales în acest loc. „Cea mai afectatã zonã a fost cea din centrul Petrosaniului, primãria, casa de culturã, scoala si blocurile din vecinãtate”, a precizat Adrian Avram, comandat Detasamentul de Pompieri Petrosani, care a coordonat activitatea echipelor ce au intervenit în mai multe locuri.

Pompierii, salvarea, echipele de la ISU, toti au intervenit, dar munca de voluntariat acum s-a vãzut, când cei de la Crucea Rosie au fost în teren, pentru cã, în astfel de situatii, fiecare are misiunea bine-stiutã.

„Crucea Rosie este chematã pentru sustinerea psihologicã a victimelor si pentru trierea rãnitilor. Voluntarii sunt din Detasamentul pentru Situatii de Urgentã din Petrosani, iar ei sunt instruiti în taberele de pregãtire pentru situatii de urgentã, organizate de Crucea Rosie România”, a adãugat Felicia Vitan, presedinta Organizatiei Crucea Rosie Petrosani.

Nu au lipsit nici salvamontistii, care si-au dat concursul si au salvat oamenii rãmasi în clãdirea casei de culturã, cu ajutorul unui sistem cu frânghii. Exercitiul a fost un succes si toatã lumea a stiut ce are de fãcut. Situatiile reale sunt, însã, posibile, tocmai pentru cã, în ultima vreme, am avut cutremure cu epicentrul spre Hateg, care s-au resimtit si la noi.

Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *