Bebe, câinele salvator al pompierilor, atractia exercitiului din Petrosani

Exemplarul specializat în cãutare si salvare a fost principala atractie a unei aplicatii derulatã în capitala Vãii Jiului, care a presupus interventia tuturor serviciilor în cazul producerii unui cutremur devastator.

Bebe, pompierul canin al ISU Hunedoara, nu doar cã s-a achitat de misiune si a gãsit victimele surprinse de dãrâmãturi, dar a impresionat cu inteligenta si rigurozitatea cu care a îndeplinit cerintele conducãtorului sãu.Exercitiul de pregãtire organizat la Petrosani, în zona de centru, a urmãrit testarea gradului de interventie a tuturor structurilor interventie si salvare în cazul producerii unui cutremur. Astfel, la aplicatie au fost mobilizate echipaje de la Detasamentul de Pompieri Petrosani, Crucea Rosie, Jandarmerie, Salvamont, Politie, Primãria Petrosani ori voluntari. Conform scenariului, în urma cutremurului au fost mai multe victime si pagube materiale, iar pentru gãsirea lor s-a folosit si echipajul canin al ISU Hunedoara.  De altfel, câinele salvator al pompierilor, Bebe, a fost principala atractie a simulãrii, mai ales pentru elevii scolilor implicate în exercitiu. Bebe a trebuit sã gãseascã victimele printre ruine si s-a achitat de misiune exemplar.

5-1

”Bebe este un câine specializat pe cãutare si salvare în caz de cutremur, este în floarea vârstei si ne face o mare cinste la nivelul judetului. Bebe este campionul national de anul trecut de la campionatul câinilor de serviciu din România. Sperãm sã ne fie de mare folos în toate actiunile noastre, mai ales cã este un câine cu un foarte mare potential. A fost utilizat pânã acum si în situatii reale, de persoane dispãrute si si-a fãcut datoria cu succes”,  spune plutonierul major Robert Kulcsar, cel care face echipã cu Bebe. Câinele a ajuns în serviciul ISU Hunedoara în 2014, si a fost specializat la centrul din Sibiu. De pregãtirea lui s-a ocupat chiar cel care astãzi face echipã cu salvatorul canin, Robert Kulcsar fiind dresor atestat de mai bine de 11 ani.

Maximilian Gânju

Advertisements