În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxã sãrbãtoreste praznicul Înãltãrii Domnului. Prin hotãrârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sãrbãtoarea Înãltãrii Domnului a fost consacratã ca Zi a Eroilor si sãrbãtoare nationalã bisericeascã.

În cele trei municipii din Valea Jiului, evenimentul va fi marcat cu depuneri de coroane de flori. Douã dintre cimitirele din Vulcan, în care sunt înmormântati eroi cãzuti în luptele ce au avut loc în Valea Jiului, vor avea catarge pe care sã se înalte Tricolorul. Decizia apartine Consiliului Local din Vulcan si primarului Gheorghe Ile, care spune cã le va monta acum, pentru ca acolo sã înalte Drapelul de fiecare datã cu prilejul sãrbãtorii de Înãltare.

„În acest an, vom monta catarge pentru Drapel, care va rãmâne permanent în zona respectivã, la amîndouã cimitirele.  Dupã cum stiti, în fiecare an, de Înãltarea Domnului este si Ziua Eroilor Neamului. La Vulcan, la  cimitirul din Coroiesti vor avea loc ceremoniile, începând cu ora 12,00, dupã slujba de la bisericã. Va fi si fanfara, apoi ceremonia de primire a delegatilor, a elevilor care vor recita si se va ridica Drapelul României pe catarg. Dupã care ne vom muta la osuarul de la Paroseni, în jurul orei 13,30 si acolo vom avea o ceremonie de acest gen”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.  Ceremoniile religioase si militare au loc imediat dupã ce vor fi sãvârsite, în biserici, slujbele religioase de Înãltare.

Si la Lupeni, autoritãtile locale vor marca aceastã zi.  “La ora 12:00 are loc o depunere de coroane de flori la monumental eroilor si apoi va avea loc o masã festivã pentru cei doi veterani si cele 9 vãduve. Vom premia veteranii si vãduvele de rãzboi cu suma de 500 de lei”, a spus Iacob Mesarosi, primarul interimar al municipiului Lupeni.  Evenimente similare vor avea loc si la Cimitirul Eroilor din municipiul Petrosani. Actiunea de  cinstire a eroilor neamului va începe la ora 12:00 la cimitirul Eroilor din Petrosani.

Diana Mitrache
Monika BACIU