Institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului a demarat o campanie de ”recrutare” a studentilor,  iar profesorii universitari de la Petrosani îsi cautã viitorii ingineri în zonele cu traditie minierã.

Fie cã este vorba de Gorj, Alba ori chiar Caras- Severin, judete unde sunt multi specialisti pregãtiti la Petrosani, conducerea institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului mizeazã pe ajutorul celor care au învãtat meserie la fostul Institut de Mine. Acestia îsi pot încuraja copiii, absolventi de liceu, sã studieze ingineria ori alte specializãri la Petrosani.

”Caravana” a ajuns ieri la Novaci, însã conducerea Universitãtii din Petrosani nu s-a rezumat la promovarea clasicã, respectiv de a le da elevilor câteva brosuri. ”La Novaci avem actiunea de promovare la mai multe licee si am organizat si un meci de fotbal cu reprezentantii elevilor si ai cadrelor didactice de acolo, de la Novaci. Avem actiuni cam în toate liceele din judetul Gorj, iar de sãptãmâna mergem si în liceele de la Horezu (n.r. Vâlcea) si Berbesti. O parte dintre absolventii de liceu din aceste zone au pãrinti absolventi ai fostului Istitut de Mine Petrosani. Multi lucreazã încã în domeniul minier, în carierele din Gorj, de la Rovinari, Motru, Rosia, etc. Pãrintii le pot povesti copiilor despre universitatea noastrã, despre calitatea învãtãmântului si din acest motiv mizãm si pe sprijinul pe care-l pot acorda pãrintii”, a declarat rectorul Universitãtii din Petrosani, prof. dr. Sorin Radu. Institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului a derulat actiuni asemãnãtoare si în judetul Hunedoara, Alba, Caras-Sverin. ”Am avut actiuni si la licee din Otelu Rosu, Brad, Abrud, Câmpeni, Baia de Aries, din zone de unde avem studenti si au traditie minierã.  (…) Mineritul încã este necesar în România, pentru cã în afarã de cãrbune sunt si alte resurse minerale”, mai spune rectorul Universitãtii Petrosani.

Maximilian Gânju