Sositã în vizitã în Valea Jiului, la semnarea celui mai mare proiect european de finantare din Valea Jiului si primul din România, din acest exercitiu financiar, ministrul fondurilor europene Rovana Plumb a spus cã peste 5 miliarde de euro urmeazã sã vinã pe diverse proiecte.

Nu a ratat ocazia sã spunã cã guvernul anterior a avut rata de absorbtie a banilor europeni zero, iar acum toate autoritãtile de management sunt în faza de acreditare.

„La începutul anului vorbim de absorbtie zero a fondurilor europene, asa cum am declarat-o, de fiecare datã. Obiectivul nostru pentru 2017 este de a trimite proiectele si de aduce în tarã, 5,2 miliarde de euro. Cele 5,2 miliarde se compun din 2,9 miliarde de euro, pe politica de coeziune, iar diferenta este pe plãti directe, pe pilonul II al economiei europene de dezvoltare”, a spus Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Fonduri europene vin si la Apa Serv, iar proiectul de finantare a fost semnat vineri, fiind primul din România, însã, Rovana Plumb a spus cã mai sunt în asteptare si altele, la nivel national. „La nivel national avem în lucru încã douã proiecte, pânã la concurenta sumei de 468 de milioane de euro, împreunã cu acesta de 90 de milioane de euro. De  380 de milioane de euro, pentru douã judete. Este vorba despre Vrancea si Alba, care presupun  extinderea retelei de apã si canalizare în cele douã judete. Asteptãm finalizarea de la CE ca sã semnãm si celelalte douã contracte. De semenea, avem în vedere, pânã la sfârsitul anului, ca proiectul podului de la Brãila de 460 de  milioane de euro si sã intre în finantare, ca proiecte mari ”, a adãugat ministrul. În plus, ministrul fondurilor europene spune cã vor veni bani europeni si pentru reconversia profesionalã. „Sunt în pregãtire ghidurile pentru tot ce înseamnã formare profesionalã si traininguri. De asemenea, este în faza de pregãtire finalã ghidul aferent proiectului Garantia pentru Tineret, de 500 de milioane de euro, proiect pe care l-am lãsat la sfârsitul anului 2015, când am iesit de la guvernare, care se adreseazã celor 461.000 de tineri cu vârste între 16 si 24 ani, care vor avea posibilitatea sã fie consiliati, îndrumati, în functie de abilitãtile lor, cãtre diverse locuri de muncã ”, a conchis ministrul Rovana Plumb.

Pentru 2017, ministrul Rovana Plumb spune cã obiectivul ministerului pe care îl reprezintã, cu privire la absorbtia fondurilor externe,  este de 9 %, pentru urmãtorul an de 26%.  În acest moment, pentru Valea Jiului mai sunt douã proiecte de finantare de 6 milioane de euro, proiecte aflate în faza de precontractare, pe POR (Programul Operational Regional), la Uricani. Judetul Hunedoara are pe POR, nu mai putin de  39 de proiecte, care se vor  desfãsura în: Petrila, Orãstie, Hunedoara, Cãlan, Uricani, Petrosani, iar alte 100 de proiecte sunt depuse pe Programul Operational Capital Uman (POCU), ca si alte 7  pe programul de Infrastructurã Mare.

Diana Mitrache