Leba Monica – 2017 / Bogdan Gheorghe Urdea – 2017 / Fissgus Klaus Gehart – 2016 / Monea Mirela – 2016 / Olimpiu Stoicuta -2016 / Vãtavu Sorin – 2016 / Baron Mircea – 2015 / Danciu Ciprian -2015 / Mangu Sorin – 2015 / Marius Marcu – 2015 / Dorina Nitã- 2015 / Stelescu Ioan – 2015 / Veres Ioel – 2015 / Bold Octavian – 2014 / Csabi Geo – 2014 / Man Mariana – 2014 / Monea Alin – 2014 / Stanciu Ana Petrina – 2012 / Oana Baron – 2011 / Driga Imola – 2011 / Eduard Edelhauser  / Fleser (Nitescu) Alina – 2011 / Andreea Cristina Ionicã – 2011 / Oana Dumitrescu Rãvas – 2010

Studentii si-au premiat “cei mai tari” profesori din tarã. Evenimentul a avut loc, vineri, la Bucuresti, în cadrul unei ceremonii oficiale, sub Înaltul Patronaj al Presedintelui României.  Pe lista profesorilor premiati la a zecea editie, aniversarã, a Galei Profesorului Bologna, se aflã si doi profesori ai Universitãtii din Petrosani. Monica Leba si Gheorghe Bogdan Urdea  au fost cei doi profesori ai Universitãtii din Petrosani nominalizati pentru titlul de profesor Bologna.

“Profesorul Bologna este un specialist, pasionat de educatie, care foloseste tehnologia si metodele potrivite de predare cu scopul de a pregãti studentii pentru integrarea în piata muncii, si, mai important, în societatea de mâine. Un Profesor Bologna analizeazã si rãspunde nevoilor morale, dar si etice ale studentilor, stie sã decodifice informatia într-un limbaj corect, firesc, apropiat. El reprezintã pedagogul care lasã senzatia generalã de prietenie/ afectiune/ apropiere, echitate între generatii. Profesorul Bologna este cel care câstigã prezenta, respectul si atentia studentilor prin creativitatea metodelor de predare, adaptate stilului de viatã al studentului secolului XXI, prin jovialitatea si usurinta cu care se lasã înteles de cãtre studenti, prin darul oratoriei si încrederea pe care o manifestã fatã de capacitatea de dezvoltare si întelegere a studentilor”, aratã cei de pe site-ul ANOSR, asociatia care a început în urmã cu 10 ani decernarea acestor titluri.

Evenimentul s-a desfãsurat sub Înalt Patronajul al presedintelui României, Klaus Iohannis care le-a adredat un mesaj cadrelor didactice universitare. „În doar 10 ani, peisajul din învãtãmântul superior s-a schimbat radical. Astãzi avem mai putin de 500.000 de studenti. Desi existã un stereotip la noi cã „toatã lumea merge la facultate”, România este în realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proportia tinerilor care finalizeazã studiile universitare. În plus, aproape unul din 15 tineri studenti români învatã în afara granitelor, iar multi dintre ei nu vor avea ocazia sã-si foloseascã vreodatã talentul si cunostintele în tara lor. Trãim mai multe crize simultan: pe de o parte, tinerii au acum cea mai micã pondere în totalul populatiei din întreaga istorie a României. Pe de altã parte, prea putini dintre acestia sunt educati la un nivel la care sã fie pregãtiti pentru a face fatã unei lumi si unei economii aflate într-o schimbare rapidã. Aceste realitãti dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbãri minore si dese, ci de schimbãri profunde, gândite pe termen lung“, a declarat Presedintele României Klaus Iohannis în cadrul evenimentului. La evenimentul aniversar din acest an au fost invitati toti profesorii Bologna. Universitatea Petrosani se mândreste  cu 22 de profesori Bologna.

Monika BACIU