Jiul Petrosani si Universitatea Craiova au o frumoasã istorie comunã în campionat, marcatã de exact 50 de meciuri oficiale în campionat. Întâlniile cu oltenii au avut dintotdeauna un dramatism aparte. Iatã cã la initiativa lui Sorin Radu, fostul jucãtor al Jiului din anii 1996-1998, care are o firmã ce se ocupã cu acest gen de întâlniri  old-boys, un astfel e eveniment va avea loc si la Petrosani pe data de 3 iunie a.c.. Echipei Jiul i se va opune Universitatea Craiova („Maxima” cum era alintatã de suporteri) a anilor ’80-’90, rememorându-se astfel câteva din momentele de istorie ale acestor întâlniri.

Jiul – Univ. Craiova
-palmares direct-
La Petrosani    25        13        8          4    41-27
La Craiova      25        1          6          18    9-52

Total               50        14        14        22  50-79
Golgeteri pentru Jiul: Multescu, Rozsnay – 4g.
Golgeteri pentru Univ. Craiova: Oblemenco – 13g.

Povestea… a început în 28 august 1966. Jiul promovase în Divizia „A”, Stiinta (numele de atunci) Craiova se afla la al doiliea sezon. Primul joc dintre cele douã echipe urma a se disputa la Craiova în cadrul etapei a 2-a. Jiul venea dupã un debut fulminant, 7-0 cu Steagul Rosu Brasov, craiovenii dupã o înfrângere usturãtoare cu 1-4 la Dinamo Bucuresti.

Ambitii mari, scorul este deschis de olteni prin … autogolul lui Cazan, în final ei câstigând cu 3-2. La retur, (12 martie 1967), cu peste 10.000 spectatori pe vechiul stadion, Jiul învinge cu 2-1. Au urmat campionate cu meciuri echilibrate, pânã la editia 1971-1972, Jiul – Craiova 3-0 si 0-4, cu scoruri mai categorice. Ultimele… întâlniri au avut loc în sezonul 2006-2007, Jiul pierzând ambele jocuri cu 1-2. De atunci au trecut zece ani…

Balaci, Bãiat galant…

Într-un interviu acordat în urmã cu câtiva ani, fostul mare international Ilie Balaci spunea: „Multe dintre meciurile cu Jiul erau la limita preteniei. La Petrosani, conducãtorii lui Abraham si Karpinecz erau niste oameni de cuvânt. Era o plãcere sã realtionezi cu ei”.

Bojtor, portarul golgeter

În urmã cu 30 de ani, în primãvara lui 1987, Jiul învingea la Petrosani cu 3-0, unul din cele mai categorice scoruri dintre cele douã echipe. Atacantul Vancea înscrie un gol, celelalte douã fiind opera… portarului Janos Bojtor, care va înscrie douã goluri din penalty!

Si la Jiul, si la Craiova

14-1

Au fost de-a lungul anilor jucãtori si antrenori care au activat la ambele echipe. Astfel, Stefan Codium, Constantin Otet, Multescu sau Vasile Frânculescu (secund) au fost ca antrenori, iar Martinovici, Victor Niculescu, Bãdin, Ciupitu, Negrilã, Bâcu, D.Bãlan, Ov. Dodu sau Vancea au jucat pentru ambele garnituri. Gabi Apetrei a fost un caz aparte, s-a dus la Craiova, s-a

îmbãtat în prima searã si a fost trimis înapoi la Petrosani!

GENU TUTU