Termoficarea – subiect prea complex
Accesarea de fonduri europene – aproape imposibilã
Investitii neprofitabile pentru cei 2000 de beneficiari

O amplã dezbatere a avut loc la Primãria Petrosani care a avut ca temã soarta termoficãrii din localitate. În urma discutiilor care au durat mai bine de douã ore s-a desprins o singurã concluzie: Valea Jiului are probleme comune si trebuie sã fie unitã. În ceea ce priveste însã dacã va functiona sau nu termoficarea în Petrosani iarna care urmeazã, situatie este la fel de incertã ca înainte de dezbatere.

“S-a desprins o idee si anume aceea cã noi ne dorim sã mentinem sistemul centralizat de termoficare, dar având experientele ultimilor doi ani de zile în legãturã cu aceastã problemã, cred cã discutãm de acum pentru ce se va întâmpla în iarna acestui an. Vrem sã modelul pe varianta de la Deva, unde reteaua este în administrarea Complexului astfel încât sã scoatem intermediarul, adicã societatea de termoficare localã din cele trei localitãti. Pe de altã parte se discuta de investitii pe magistralã pe fonduri europene. În acest moment, noi, cei de la Petrosani am rãmas singurii care furnizãm sau am furnizat în sistem centralizat încãlzire si apa caldã. Noi ne dorim, în continuare, sã putem sã furnizãm în aceastã solutie cu modernizãrile necesare si din partea Complexului”, a spus primarul municipiului Petrosani,  Tiberiu Iacob Ridzi.

Edilii ar dori ca sistemul sã fie preluat de Complexul Energetic Hunedoara, pentru a elimina veriga intermediarã, în spetã, societatea de termoficare. Municipalitatea de la Petrosani a plãtit subventii la încãlzirea în  sistem centralizat în perioada 2012-2017 suma de 5.674.734 de lei pentru cei putin peste 2000 de abonati racordati la serviciu. Totodatã, în anul 2016, municipalitatea a fãcut plãti cãtre termoficare în sumã de 1,9 milioane de lei, iar în 2017 plãtile au fost de 1,2 milioane de lei.  În plus, în perioada 1998-2014 s-au realizat investitii în sumã  de 31.280.000 de lei.  C onducerea CEH asigurã cã poate furniza agentul termic Conducerea Complexului Energetic Hunedoara dã asigurãri cã în iarna care urmeazã, Termocentrala de la Paroseni va putea sã furnizeze agent termic cãtre abonatii din municipiul Petrosani. Viorel Stancu a  subliniat cã CEH nu ar avea probleme atât de stringente dacã abonatii ar fi plãtit facturile.  “Din punct de vedere al Complexului Energetic Hunedoara putem spune cã avem garantia cã putem furniza cãldurã si în urmãtoarea perioadã, minim pânã în 2024. Vom putea produce cãldura  pentru mult mai multi abonati care sunt racordati în momentul de fatã la sistemul centralizat de termoficare. Si termocentrala Paroseni si CEH au fãcut investitii de peste 12 milioane de lei în ultimii 12-13 ani, investitii în conductele de termoficare si mentinerea acestora în functie. Probabil nici situatia CEH nu ar fi asa gravã cum este acum si nu ne-am confrunta cu atâtea  probleme dacã, probabil, am fi încasat si aceste sume de bani la zi”, a spus Viorel Stancu, directorul general al CEH.

Directorul general al CEH a subliniat cã societãtii îi este imposibil sã realizeze lucrãri  de reabilitare a retelei de  termoficare.

“Vorbind de reabilitarea retelelor termice, duce la  concluzia cã pe banii nostri este imposibil de fãcut si ar fi niste cârpeli, dar pe fonduri europene se pot accesa fonduri cu o contributie mai micã sau mai mare a autoritãtilor publice locale. Pierdem 50% din ceea ce producem, de la Paroseni pânã la intrarea în punctele termice de la Petrosani si de la punctele termice pânã la consumatorul final mai pierdem 30%”, a mai subliniat directorul general al CEH.

Directorul societãtii de termoficare, dar si reprezentantul administratorului judiciar al SC Termoficare SA au subliniat cã pot distribui agent termic în sezonul de iarnã. Totodatã, Ovidiu Munteanu a prezentat si câteva cifre relevante pentru situatia societãtii.

“Apartamentele bransate în momentul de fatã sunt în numãr de 2292, din care 1700 au gigacalorimetre. 198 de agenti economici si institutii publice mai sunt bransate la sistem. Gradul de încasare de la populatie este de 82,89%, iar la institutiile  publice si agentii economici gradul de încasare este de 86%. La Paroseni gradul de încasare a facturilor este de 49,4%. Între CEH si SC Termoficare existã un contract care prevede  stabilirea unor cote, respectiv 65% din încasãri revine CEH si 35% revine societãtii de termoficare pentru plata salariilor si utilitãtilor”, a spus Ovidiu Munteanu, directorul SC Termoficare SA Petrosani.

La dezbaterea organizatã de municipalitatea de la Petrosani au fost prezenti reprezentati ai asociatiilor de proprietari, sindicalisti, presedintele CJH, Mircea Bobora, dar si parlamentarul Lucian Heius. Pe viitor va avea loc o nouã întâlnire pe aceastã temã.

Monika BACIU