Parcul National Defileul Jiului este una dintre cele mai sãlbatice si spectaculoase zone naturale protejate din România.  Peisaje de o frumusete nemaiîntâlnitã, sute de specii de plante si de animale, unele protejate prin lege, conditii unice în tarã pentru practicarea raftingului si a pescuitului sportiv, posibilitãti de cercetare stiintificã a ecosistemului acvatic – toate acestea ar putea dispãrea dacã râul care a creat acest defileu va fi deviat conform unui proiect hidroenergetic care este în desfãsurare în acest moment.

Amenajarea hidroenergeticã a Defileului Jiului este un proiect demarat în 2003 de Hidroelectrica. Lucrãrile, ilegale conform actualelor standarde de mediu, au fost oprite câtiva ani, însã au reînceput anul trecut. Proiectul prevede captarea Jiului în anumite zone si directionarea lui prin niste conducte uriase, lucru care ar reduce semnificativ debitul râului pe portiunea respectivã (2,7m³, fatã de peste 20m³ debitul actual), afectând iremediabil flora si fauna din zonã.

Aceastã situatie a fost slab promovatã în ultimii ani. Unul dintre articolele mai complete pe aceasta temã a fost scris de Cãlin Dejeu (Asociatia Efectul Fluture), biolog si economist, implicat de ani de zile în protejarea patrimoniului nostru natural. Într-o emisiune Radio România Cultural, Cãlin considerã cã „în tara noastrã nu mai existã un astfel de defileu”. Proiectul nu este justificat din niciun punct de vedere, nici chiar economic, iar efectele adverse sunt devastatoare. „Jiul fiind deviat, speciile de pesti vor dispãrea, populatia de vidre va fi decimatã, habitatele ripariene si alte habitate de interes comunitar se vor degrada total. Jiul va fi un pârâu jalnic ce se va târî printre pietre.”, spune biologul. Cãlin a initiat, de asemenea, si o petitie care are pânã în prezent peste 22.000 de semnãturi. Cei care doresc sã se alãture demersului sunt invitati sã semenze petitia aici: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/opriti-distrugerea-defileului-jiului. „Atât timp cât nu este deviat Jiul, cauza nu este pierdutã.”, mentioneazã Cãlin.

În prezent au loc si alte initiative care vizeazã oprirea distrugerii Parcului National Defileul Jiului. Mai multe organizatii internationale de mediu, printre care WWF, Greenpeace, Bankwatch, Coalitia Natura 2000 s.a., au avut diverse comunicãri publice prin care subliniazã efectele extrem de dãunãtoare pe care proiectul le implicã. De asemenea, câteva asociatii au intentat un proces care vizeazã suspendarea executãrii actului administrativ autorizat anul trecut. Procesul este intentat contra Consiliului Judetean Hunedoara, Consiliului Judetean Gorj si Hidroelectrica, iar numãrul dosarului este 30624/3/2016. Pronuntarea a fost amânatã de câteva ori, iar urmãtoarea înfãtisare are loc vineri, 19 mai 2017, la Tribunalul Bucuresti.

În continuare, Administratia Parcului National Defileul Jiului organizeazã miercuri, 31 mai 2017, ora 10.00, la Centrul de Vizitare din localitatea Bumbesti Jiu (judetul Gorj), o consultare publicã în ce priveste acest proiect. Invitatia este deschisã tuturor celor interesati si poate fi accesatã aici.

„De-a lungul anilor Valea Jiului a fost furatã din toate pãrtile si pe toate planurile. Este momentul sã lãsãm pesimismul si pasivismul în Valea Jiului si sã luptãm împreunã pentru ceea ce este al nostru si reprezintã atuul principal al zonei: povestea spectacularã creatã de naturã. Este momentul sã actionãm si sã nu devenim complici la moartea uneia dintre cele mai frumoase creatii naturale.”, spune Adina Vintan, initiatoarea Valea Jiului Society.