Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, organizeazã în acest an editia a XIII-a a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care va cuprinde o serie de manifestãri atât la Palatul Magna Curia din Deva, cât si la douã dintre sectiile din teritoriu, respectiv Muzeul de Etnografie si Artã Popularã Orãstie si Muzeul de Istorie Localã si Etnografie Brad.

Evenimentul „Noaptea Muzeelor” va avea loc sâmbãtã, 20 mai 2017 si va fi organizat în colaborare cu Asociatia ArcheoVest Timisoara, Asociatia Terra Dacica Aeterna – filiala Deva, Cercetasii României – filiala Deva, Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu Petrosani si Asociatia Cultural Sportivã Pro Valores Bucuresti.

Manifestãrile se vor desfãsura dupã urmãtorul program:

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva

Ora 16.00 – Deschiderea evenimentului cu vizitarea expozitiilor si desfãsurarea unei conferinte internationalã despre semnificatiile si simbolistica tatuajului la triburile indigene si în preistoria româneascã. Invitat special dr. Lars Krutak, Smithsonian Institute din Washinton D.C., SUA. Cu aceastã ocazie va fi lansat si un volum al dr. Lars Krutak si vor fi prezentate elemente de arheologie experimentalã (crearea de unelte traditionale pentru tatuaj, din os si corn).

Ora 17.00 – Activitãti organizate cu sprijinul Asociatiei Terra Dacica Aeterna – filiala Deva si Cercetasilor României – filiala Deva: prezentare de echipament si tehnicã de luptã la daci si la romani, ateliere de gastronomie anticã, metaloplastie, pielãrie, jocuri romane, tors, tesut, cusut, prelucrarea osului si cornului etc.

Ora 18.00 – Spectacol de teatru interactiv pentru copii „Muzicantii din Bremen”, sustinut de Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu din Petrosani.

Ora 20.00 – Spectacol de teatru „Un pedagog de modã 9”, sustinut de Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu din Petrosani.

Ora 22.00 – Recital sustinut de cãtre Andreea Butnaru (pian) si Florin Mitrea (violoncel), organizat de Asociatia Cultural Sportivã Pro Valores Bucuresti.

14-1

Muzeul de Etnografie si Artã Popularã Orãstie (sectie MCDR)

Ora 20.00 – Deschiderea: moment artistic sustinut de interpreti de muzicã popularã si un ansamblu de dansatori în costume populare.

Ora 20.30 – Vernisarea expozitiei „Calendar rural – Zile de muncã, zile de sãrbãtoare”, având drept invitati creatori populari din cadrul grupei instruite de cãtre prof. Mircea Lac din Deva la Centrul pentru Conservarea Traditiilor Populare al judetului Hunedoara si la Palatul Copiilor Deva. În cadrul activitãtilor vor fi prezentate tehnici de ornamentare si procedee de confectionare a jucãriilor pentru copii în mediul rural. Prelucrarea textilelor va fi prezentatã pe viu prin montarea unui rãzboi de tesut functional, astfel încât vizitatorii doritori sã poatã experimenta tehnica tesutului sub îndrumarea unui creator popular.

Ora 22.00 – Proiectie video de documentare etnografice în curtea institutiei.

Muzeul de Istorie Localã si Etnografie Brad (sectie MCDR)

Ora 20.00 – Vizitarea expozitiei „Ia zãrãndeanã – Artã, echilibru, rafinament”

Ora 21.00 – Organizarea unei „Sezãtori” la care vor participa poetii populari din zonã si câtiva mesteri populari. În cadrul sezãtorii vor fi recitate poezii, creatii ale poetilor populari participanti, vor fi spuse povestiri si snoave, se vor cânta melodii traditionale. În plus, se vor practica diverse activitãti: torsul lânii, sfãrâmatul porumbului, tricotatul, cusutul, împletitul cosurilor din nuiele, etc.

Sectia de Marketing si Relatii cu Publicul