S-a rezolvat problema cu terenul pe care, ani de zile, a fost depozitat gunoiul menajer din Valea Jiului, la Vulcan. Potrivit celor din administratia localã, s-a fãcut un schimb de terenuri si acum primarul Gheorghe Ile spune cã totul va fi gata pânã la finele acestui an. Ca sã nu mai avem probleme de mediu.

„Am reusit sã rezolvãm problema terenului de sub groapa de gunoi. Am fãcut un schimb cu termocentrala Paroseni. Trecem la proiectare si sperãm cã, pânã la sfârsitul anului, va fi închisã”, a precizat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Groapa va fi ecologizatã, pe fonduri europene, însã, înainte de asta, se va face taluzul acesteia, iar materialul necesar taluzãrii va veni din deponeul provizoriu de la Dâlja.

„Facem restrângerea gropii, asa cum prevãd normele în vigoare. Realizãm taluzul si facem proiectarea, ca sã scoatem la licitatie lucrarea, pe fonduri europene. Împreunã cu CJ Hunedoara, am fãcut un parteneriat, iar completãrile se vor lua, dupã ce se vor tria aceste deseuri, se va lua material, ca sã închidem groapa cu pãmânt fertil”, a mai adãugat Ile.  Groapa de gunoi de la Vulcan, în care pânã în 16 iulie 2016  s-au colectat deseurile din toatã Valea Jiului, nu a putut fi inclusã în sistemul de management integrat al deseurilor, deoarece, la acel moment, administratia localã nu a putut face dovada cã detine în proprietate toatã suprafata pe care se întinde aceastã groapã.

România, datã în judecatã pentru gropile de gunoi

Comisia Europeanã a decis, în data de 15 februarie 2017, sã actioneze în judecatã România la Curtea Europeanã de Justitie (CEJ) pentru cã autoritãtile nu au reusit sã închidã 68 de depozitele municipale de gunoaie neconforme, care reprezintã un risc serios pentru sãnãtatea oamenilor si mediu. Mãsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor sase state membre, respectiv: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia si Slovacia, iar Curtea Europeanã de Justitie a emis hotãrâri care condamnã Bulgaria, Cipru si Spania. Comisia Europeanã precizeazã cã, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reusit sã ia mãsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, asa cum cere Directiva 1999/31/EC.  România era obligatã sã închidã sau sã reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme pânã la data de 16 iulie 2009. Anterior, Ministerul Mediului avertiza cã România riscã sã plãteascã, începând din acest an,  o amendã de 124.000 de euro pe zi pentru faptul cã autoritãtile nu au reusit sã închidã depozitele municipale

Diana Mitrache