”Sunt oarecum uimit de fenomenul cultural din Valea Jiului. În aceastã zonã blamatã de multi, literatura si cercetarea stiintificã au cãpãtat contururi evidente!” –  Ion Hirghidus,  membru al Uniunii Scriitorilor,  cadru universitar.

La Petrila, la Casa de Cuturã ”Ladislau Schmidt”, locul unde s-a jucat teatru de calitate, operetã, au avut loc concerte simfonice, spectacole din tot  spectrul cultural, toate cu oameni ai locului, a fost cu ani buni în urmã si locul cenaclului literar ”Venus”, ai cãrui  membri au publicat cãrti si reviste…  Parte dintre ei sunt acum membri ai  reactivatului Cenaclu ”Boema”, care datoritã maturitãtii culturale si spirituale, poate fi  considerat o adevãratã institutie de excelentã literarã, cu cei mai  multi membri  ai Uniunii Scriitorilor din România.

La sfârsitul sãptãmânii trecute a avut loc o sedintã a Boemei, în care s-au lansat trei cãrti valoroase, respectiv ”Valea Jiului all-inclusive”, volumul II din seria ”o bibliotecã într-o carte”, memorialisticã, de Marian Boboc;  ”Aporiile tineretii lui Ghilgames”, cercetãri filosofice, de Ion Hirghidus; ”De-a nemurirea”, versuri, de Ioan Dan Bãlan. Cunoscutul scriitor Valeriu Butulescu a vorbit de ”Valea Jiului all-inclusive”, despre tipul de literaturã de arhivã – cãreia Marian Boboc  i-a adãugat katare crescându-i astfel  valoarea -, ca fiind uimitoare, un volum pe care îl citesti pe nerãsuflate pentru lucrurile si faptele pe care nu le stiai, nu le bãnuiai desi ai trãit aici, si nu putin.

4-1

De Ciprian Dîrjan stiam, noi, cei din afara cercului literatilor, dar nu-l ascultasem niciodatã… Cel numit ”unul dintre cei mai logici dascãli din Valea Jiului” chiar de Marian Boboc, este cel care a studiat filosofia având ca modele pe Ion Hirghidus, scriitor, filosof, sociolog si cadru universitar, si pe Gilbert Danciu, scriitor si profesor. Despre Ion Hirghidus si ”Aporiile tineretii lui Ghilgames”, C. Dîrjan a concluzionat cã ”Este o carte de o densitate fantasticã. Trebuie si meritã sã cititi cartea si, în  general, toate aparitiile editoriale ale acestui scriitor din Vale”. Dar ceea ce a pãrut cel mai important este faptul cã eseurile de autor ale lui Ion Hirghidus nu doar interpreteazã, ci dau sens altor concepte! Si a luat cuvântul Ion Hirghidus, cuvânt plin de esente, exigent cu sine si cu cei din jurul sãu, cu mesaj solid, cuvânt pe care îl asteptam… A fost ceva între poezie, filosofie, criticã literarã, despre cultura românã în limitele imaginarului, despre tinerete si eroism, dar si despre durere si uimirea în fata unor realitãti…

Despre Ioan Dan Bãlan, ”prietenul si poetul deosebit de valoros”, a spus cã este ”bântuit de completitudine”. Despre Marian Boboc – cel care s-a lansat într-o aventurã a cãrtilor esentiale pentru cercetarea viitoare, adunând în volumele sale istoria stiutã si nestiutã a Vãii Jiului. Hirghidus a precizat cã Marian Boboc a devenit specialist în istorie, care nu doar redã documente. Despre propria carte, Hirghidus a subliniat faptul cã însumeazã cercetãrile sale, multe apãrute si în reviste din tãri europene.

Revenind la realitãtile prezente, amãrãciunea profesorului universitar Hirghidus este nãscutã din slaba pregãtire a tinerilor care au ales drumul stiintelor socio-umaniste devenind studenti ai sãi. Acest lucru îl duce ades la gândul demisiei de la catedra universitarã pentru cã nu poti clãdi, consolida castele pe superficialitate si chiar lipsa pregãtirii ”fundatiei”. Dar existã si uimirea! ”Sunt oarecum uimit de fenomenul cultural din Valea Jiului. În aceastã zonã blamatã de multi, literatura si cercetarea stiintificã au cãpãtat contururi evidente!” – a articulat constatarea scriitorul, conf.univ.dr. Ion Hirghidus.

4-2

Evenimentul de la Casa de Culturã ”Ladislau Schmidt” a fost completat de scheciul savuros interpretat de apreciatul actor al Teatrului Dramatic ”I.D.Sîrbu” Petrosani, Mihai Alexandru, si muzica de atitudine… boemã, gen folk, în interpretarea lui Andrei Schiopu. De precizat cã pe lângã Filiala Hunedoara-Alba a Uniunii Scriitorilor, Cenaclul ”Boema” se mai bucurã de doi ”pãrinti” grijulii – Asociatia Culturalã ”Rosa Multiflora” Petrosani si Ziarul Vãii Jiului, singurul din  judet care editeazã un supliment cultural. Din tot ce s-a petrecut la Petrila, gândul te duce mereu si mereu dupã fiecare ”întâmplare” culturalã, aici, în Valea dintre Jiuri, la  versurile poetului Adrian Pãunescu – Si totusi existã iubire/ Si totusi existã blestem…

Ileana Firtulescu