Întâlnire decisivã pentru soarta termoficãrii

Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, invitã oamenii politici, factorii de decizie de la Complexul Energetic Hunedoara, Consiliul Judetean si nu numai la o dezbatere publicã privind sistemul centralizat de termoficare. Întâlnirea va avea loc, joi, la Primãria municipiului Petrosani.

“Noi am realizat un studiu privind sistemul centralizat de termoficare, a cãrui concluzii indicã faptul cã termoficarea nu este o optiune viabilã pentru viitor. În acest sens, am lansat o dezbatere publicã la care sã ia parte parlamentarii judetului Hunedoara, reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara, Consiliului Judetean Hunedoara,  cei de la termoficare si asociatiile de proprietar pentru a vedea care va fi soarta termoficãrii în municipiul Petrosani”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Studiul comandat de municipalitatea de la Petrosani aratã cã varianta optimã constã în realizarea a cinci centrale termice  pe gaz.

“Studiul spune cã cea mai bunã solutie în acest moment ar fi cinci centrale de cartier pe gaz metan, care sã alimenteze apartamentele, dar acolo e o conditie care spune cã ar trebui sã creascã abonatii minim 5000, de la 2000. Dacã stãm sã facem si alte calcule economice vedem cã noi nu ne-am amortiza investitia decât în 20-25 de ani, iar apoi va trebui sã le schimbãm pentru cã vin alte norme de mediu si de rentabilitate. Noi suntem în situatia în care am rãmas singurii din Valea Jiului care am rãmas fideli acestui sistem, si nu am gresit, însã nici nu putem sã fim un fel de experiment si sã stãm cu sufletul la gurã dacã primim sau nu primim cãldurã, tocmai de aceea am introdus si acest sistem alternativ în scoli cu retele pe gaz metan care poate fi chiar mai ieftin decât încãlzirea centralizatã pentru cã avem posibilitatea sã oprim cãldura pe timpul noptii sau în weekend.  La sistemul centralizat nu este posibil cã sunt niste pierderi”,  a explicat  primarul municipiului Petrosani în cadrul sedintei de consiliu din luna aprilie.

Monika BACIU

Advertisements

3 comentarii la „Întâlnire decisivã pentru soarta termoficãrii

 • 15 mai 2017 la 19:44
  Permalink

  Daca s-ar uni primari vaii jiului si CEH si ar atrage fonduri europene nerambursabile pentru schimbarea tevilor de termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor atunci cu siguranta termoficarea in valea jiului va deveni rentabila si ar continua Termocentrala Paroseni si mineritul cu cele doua Mine (EM Vulcan si EM Livezeni ) si dupa anul 2024 , ar salva valea jiului .

 • 16 mai 2017 la 10:34
  Permalink

  Intradevar,asa cum se arata in comentariul anterior ,inlocuirea tevilor cu unele de dimensiuni mai mici si…din materiale moderne si mult mai ieftine ,ar duce la viabilitatea minelor ,a uzinei Paroseni si…a locuitorilor Vaii . Dar,alte solutii, alte interese si alte comisioane vor inchide incet dar sigur si ultimele sperante a mineritului din Valea Jiului.

 • 17 mai 2017 la 18:30
  Permalink

  Pe langa tevi ar fi bine sa accesam fonduri care nu se mai dau indarat, adica bani gratis(imi plac f mult) cu care sa cumparam si terenuri arabile in muntii paran.

Comentariile sunt închise.