Doar douã mine vor mai rãmâne active în Valea Jiului

Exploatãrile miniere Livezeni si Vulcan ar urma sã îsi continue activitatea alãturi de cele douã grupuri energetice, de la Paroseni si Mintia.  Minele Lonea si Lupeni vor extrage cãrbune pânã în 2018, urmând ca lucrãrile efective de închidere sã se finalizeze pânã în 2027, acestea fiind termenele maxime impuse de Comisia Europeana. „Am promovat o hotãrâre de Guvern privind închiderea minelor Lupeni si Lonea, rãmânând ca active  viabile pe partea de minerit doar minele Livezeni si Vulcan, care vor asigura  cãrbunele pentru doar douã grupuri  energetice: grupul 4 Paroseni si  grupul 3 Deva. Pentru aceste douã grupuri am notificat Comisia Europeanã pentru un ajutor de tip SIEG”,  a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Visan a mai spus cã Hotãrârea de Guvern la care se referã este în vigoare si produce efecte începând cu luna mai.

„Am avut discutii cu comisarul pentru Energie si solicitarea dânsilor a fost foarte clarã. În primul rând, sunt de acord cu strategia gânditã în acest sens, au  agreat-o. În al doilea rând, sã prezentãm un calendar foarte clar în acest sens. În al treilea rând, sã realizãm discontinuitatea economicã, adicã, dupã ce accesãm acest SIEG si îl punem pe cele douã active viabile pe componenta energeticã, sã le scoatem la privatizare sau altã formã de dare în platã, ca sã realizãm discontinuitatea economicã si, cel mai important, sã realizãm separarea activitãtilor, activitatea minierã si cea energeticã. Acestea sunt cerintele lor”, a explicat Visan.

Maximilian Gânju

Advertisements

2 comentarii la „Doar douã mine vor mai rãmâne active în Valea Jiului

  • 15 mai 2017 la 11:46
    Permalink

    Domnule secretar de stat Doru Visan platit din bani nostri publici , pana in 2024 se poate schimba multe in economia europeana asa ca acorada bani pentru instalatile de MEDIU la Termocentralele Paroseni si Mintia si investiti in minerit la EM Vulcan si EM Livezeni . Nu mai astepta sa treaca luna si sa incasezi salariul platit din bani nostri publici .

  • 5 iunie 2018 la 05:23
    Permalink

    2027 ??????? Tu te auzi ce vorbesti ?

Comentariile sunt închise.